Pictorul Aurel Țenț. Reacții la articolul despre starea Căminului Cultural Ianculești

• publicat la: 23 November 2016
Pictorul Aurel Țenț. Reacții la articolul despre starea Căminului Cultural Ianculești

În urma apariției în Buletin de Carei a articolului   Ajunge cu bătaia de joc! Reabilitați Căminul Cultural Ianculești ce aparține de UAT Municipiul Carei am primit pe adresa redacției un punct de vedere din partea renumitului pictor sătmărean Aurel  Țenț.

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/ajunge-cu-bataia-de-joc-reabilitati-caminul-cultural-ianculesti-ce-apartine-de-uat-municipiul-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2016/07/oaspeti-la-ianculesti-si-marna-noua.html

Reacția vine și ca urmare a vizitei efectuate de domnia sa în această vară în satele de moți din jurul Careiului împrerună cu fiica și ginerele său din Austria. Vă redăm integral opinia dumnealui.

,, Daniela Ciută n-a vrut să fie provocatoare când a scris doara atât … că am fost total surprins  Am fost cu mult mai mult decât surprins ..,mai précis  am fost total dezolat si profund  indignat si revoltat   Am vizitat Ianculestiul cu fiica mea  si sotul ei din Viena  Toti trei voiam de multă vreme să cunoaștem viata moților din judet.   Eu mă gândeam să încep o serie de picturi pe această temă.  Iar ei curiosi  să vadă ceva deosebit , moti în sate de câmpie….

 Amândoi am fost foarte deceptionati pentru că amândoi eram cotrariati de ce am văzut în Căminul Cultural Ianculesti mai clar din fostul Cămin Cultural,

   Clădire devastată  de timp si nepăsare  clădire cu o sală  mare  cu mai multe încăperi care pot avea utilități multiple pentru o viață culturală diverse activități ( mi-a venit în gând si una pentru pictura naivă. Devastat si eu  am coborât cu grijă   scările   interioare și am iesit printre mormanul de cărămizi care bloca intrarea…  Jos  între bălării  mă aștepta Ramona.   Am intrebat-o acum …după tot ce-ai văzut mai vrei să scrii ceva despre satele moților din Carei ? Mi-a răspuns foarte clar .. …,,, In Austria nu s-ar putea întelege asa ceva  și mi-ar fi rusine să scriu sau să pun poze despre Căminul Ianculesti …,,,

 Sentimentul de rușine nu îl încearcă și pe primarul în ograda căruia este acest dezolant Cămin Cultural lăsat intenționat de izbeliște pentru a accentua  degradarea sa. Nimeni din Primăria Carei de la Biroul de proiecte europene nu a accesat vreun proiect din 2008 încoace care să repună pe picioare această clădire și a revigora activitatea culturală a moților din Ianculești. Administrația Kovacs instalată la UAT Municipiul Carei din 2008 nu a manifestat până în 2016 nici o intenție de a reabilita acest așezîmânt cultural din Ianculești.

Aurel Țenț este unul dintre artiștii sătmăreni remarcabili care au înțeles că expresia artistică, nu este altceva decât o revelație  a existenței. Aurel Ţenţ s-a născut la 18 noiembrie 1930, la Oradea şi şi-a desăvârșit  educaţia la Timişoara, Odorheiu Secuiesc şi Braşov, pentru a se stabili mai apoi la Bacău, unde a absolvit Şcoala de Arte şi a deschis prima sa expoziţie personală.  Stabilit de mai bine de 25 de ani la Satu Mare, a continuat activitatea creatoare susţinută, ca pictor şi grafician, iar în 2007 Centrul Culturii Tradiţionale i-a acordat titlul de Senior al Artelor. Pe lângă numeroase expoziţii în România şi Ungaria, lucrările sale au ajuns şi în galerii din Austria şi Suedia, în această din urmă ţară fiind tipărit şi un album consacrat artei sale.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu