Doar clădirile destinate activităţilor românilor se demolează pe raza UAT Municipiul Carei

• publicat la: 29 mai 2017
Doar clădirile destinate activităţilor românilor se demolează  pe raza UAT Municipiul Carei

Administraţia Kovacs a început demolarea clădirii fostei şcoli din Ianculeşti. Grabă mare , să nu cumva să se pună în practică cele declarate de ministrul educaţiei Pavel Năstase la Arad privind reînfiinţarea unor şcoli din mediul rural.

Ministrul a susţinut la Arad  că s-a mers doar pe ideea de eficienţă economică, în timp ce siguranţa elevilor nevoiţi să facă naveta în centre de comună sau la oraş a fost neglijată atunci când s-a decis desfiinţarea şcolilor de la sate.

Şi în satul Ianculeşti şcoala şi grădiniţa au fost desfiinţare iar copii fac naveta la Carei.

Luni, 29 mai 2017 o echipă  de muncitori  a luat ţiglele de pe o parte din acoperişul şcolii din Ianculeşti  şi au tot plecat cu ele.

Fosta şcoală din Ianculeşti este amplasată într-un cadru verde de invidiat  şi râvnit de multă lume.

Clădirea fostei şcoli  nu are o vechime nici  de 100 de ani din moment ce moţii au sosit în sat abia în anul 1923 şi au mai trecut ceva ani până să construiască şcoala. Biserica a fost terminată abia în anul 1937 şi e puţin probabil ca şcoala să fi fost terminată anterior.

Primăria Carei ţine la secret toate datele referitoare la construcţia şcolii româneşti pentru a nu se afla că nu este o clădire  veche.  Priviţi cum a lăsat streaşinile nereparate pentru ca să se degradeze peretele şcolii cât mai repede.

În tot acest timp Primăria Carei plăteşete sume uriaşe pentru reabilitarea de clădiri foarte vechi precum şi actualul său  sediu. Au fost cheltuiţi deja peste 2 miloane de euro pentru reabilitare clădire primărie , a fost tăiată şi panglica în cadru festiv, au fost achitate şi lucrările şi tot nu este terminată lucrarea de renovare a clădirii primăriei Carei!

http://www.buletindecarei.ro/2016/05/cifra-primariei-carei.html

Faptul a fost remarcat şi de către Camera de Conturi Satu Mare în cursul auditului din anul 2016 de la UAT Municipiul Carei dar raportul final este ţinut la mare secret.

Tactica lăsării de izbelişte a clădirilor folosite de  români este aplicată şi în cazul Căminului Cultural din sat . Aceste se degradează pe zi ce trece fără ca primăria de care aparţine să intervină sau să acceseze un proiect cu finanţare europeană pentru renovarea lui.

UAT Municipiul Carei are conducere exclusiv UDMR Carei adică primar, viceprimar şi administrator public. Românii nu sunt deloc reprezentaţi în conducerea municipiului Carei în condiţiile în care UDMR a cerut la recent încheiatul congres drepturi sporite şi pentru comunităţile unde ponderea maghiarilor este sub 20%.  În Carei românii sunt cu mult peste 35% şi totuşi nu  li se respectă dreptul de reprezentare  ajungându-se în situaţia ca satul românesc din administrare să fie supus  degradării şi părăsirii lui. Mai mult, clasele de profesională pentru meserii ca ospătar, vânzător, tapiţer sau sudor sunt doar în limba maghiară în Carei.

La clădirea care adăposteşte Muzeul Moţilor  din Ianculeşti steagul României este  rupt şi degradat .

Copii moţilor fac repetiţii pentru evenimente culturale pe la casele oamenilor în lipsa unui spaţiu adecvat.

http://www.buletindecarei.ro/2016/07/oaspeti-la-ianculesti-si-marna-noua.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/pictorul-aurel-tent-reactii-la-articolul-despre-starea-caminului-cultural-ianculesti.html

Buletin de Carei  solicită adminsitraţiei Kovacs să ia măsuri de protejare a  patrimoniului satului românesc Ianculeşti şi nu de distrugere a lui.  Şi românii fac parte din municipiul Carei şi plătesc aici taxe şi impozite.

 

Buletin de Carei

comentarii

de Poet careian la 30 mai 2017 - 20:00

O sa fie renovate,puteti astepta vremuri bune,dar stiti cand o sa fie realizate,cand o sa cade zapada rosie,a fost renovari multe,asta importante.

de ianculestii la 31 mai 2017 - 15:50

delegatu satesc vinde casa unde are flotantu…unde se muta acum? la jenika care nu are nici el casa? ati distrus tot satul rusinea sa va manance daca aveti asa ceva!

de protestatarul din umbra la 1 iunie 2017 - 13:13

Cind au fost adusi motii dupa 1918 si stabiliti pe granita de vest pentru a avea populatie vorbitoare de romana nu populatie maghiarizata adica romani svabi slovaci ruteni evrei tigani armeni care reprezentau 80% din populatia din zona adevarati unguri reformati nu depaseu 20% ungurilor le-au stat ca un spin in git.S-au razbunat in 1940 Dictatul de la Viena deportindui nu de unde au venit de pe paminturile lor de bastina ci dincolo de carpati atit iau urit ura care nu sa stins nici in zilele noastre.Asai ca nu va plac oamenii informati. Astept rapuns documentat nu pareri personale.

Lasati un comentariu