Despre şvabii sătmăreni doar în limba maghiară

• publicat la: 18 aprilie 2017
Despre şvabii sătmăreni doar în limba maghiară

Un  alt eveniment care  se adresează doar vorbitorilor de limbă maghiară  va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 18.00, Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei care  va găzdui prezentarea cărții „Victime Nevinovate, șvabii sătmăreni în Gulag ”, scrisă de doamna Dr. Ludescher Gabriella de la una din universităţile din Ungaria .

Moderatorul manifestării va fi Csirák Csaba din Satu Mare, preşedintele  Asociaţiei „Szent Györgyi Albert”, premiar în 2013 pentru volumul  „Szatmári zsidók az egészségért”. Intrarea este liberă. Evenimentul se va desfăşura în limba maghiară.

Aşteptăm cu interes  un volum similar lansat în orice limbă despre românii din zona Carei, şi ei victime nevinovate ale regimului instaurat după cedarea Ardealului de Nord în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 mai ales că mare parte din arhivele vremii se află momentan şi pe teritoriul Ungariei.

Buletin de Carei

comentarii

de Nagy Iuliu Arpad la 19 aprilie 2017 - 10:59

Stimati Autori ai articolului!
Am placerea de a va informa ca nu exista nici un impediment din partea niciunei autoritati sau persoane din aceasta tara de a scrie orice carte despre orice tema in orice limba se doreste . Exista nationalitati din zona noastra care au grija de a ramane in istorie prin faptul de a documenta generatiile urmatoare despre faptele petrecute pana acum. Singurul „repros„/neajuns din partea Doamnei Dr. Ludescher Gabriela care pot sa-i aduc este faptul ca nu a scris in limba schwabeasca cartea dar o inteleg si faptul ca a scris in limba maghiara (nu cred ca ar trebui sa fac multe explicatii la aceasta afirmatie). Acest articol presupun ca s-a nascut din pura rautate omeneasca neavand cele mai mici intentii bune de a atribui la raspandirea unei lucrari stiintifice , dimpotriva s-a nascut pentru raspandire urei si din frustrarile unor persoane pe care nu inteleg .
Daca aveti probleme de a intelege prezentarea in limba maghiara , va pot oferi serviciile mele de a face traducerea in italiana si in engleza , doar solictarea o sa am nevoie.
Doamnei Dr. Ludescher Gabriella doresc sa transmit cele mai calde felicitari si ii doresc success in contiunare.

de Buletin de Carei la 19 aprilie 2017 - 11:34

Stimate domn, pentru italiana , franceză sau engleză sau germană nu avem nevoie de traducător pentru că ştim aceste limbi de circulaţie internaţională. Dar ar fi de bun simţ ca evenimentul să fie tradus în limba ţării pe al cărei teritoriu are loc lansarea. Şvabii sătmăreni nu sunt la origini nemţi? Vă rugăm să nu confundaţi cuvântul ,,ură,, cu civilizaţie şi respect în comunităţi multietnice. De ce un careian român cu origini bucureştene sau sucevene sau craiovene să nu poată beneficia de informaţiile interesante pe care le oferiţi?

de Protestatarul din umra la 19 aprilie 2017 - 15:45

Stimate domn din cuvintele dumneavoastra se simte ura si dispretul pe care il purtati in suflet pentu noi romanii.Ar tebui sa va intebati cum o comunitate germana venita din regiunea Svabia si Ulm are limba materna maghiara si il invata pe Alexander Petovici in loc sa-l invete pe Gothe.

de Nagy Iuliu Arpad la 19 aprilie 2017 - 21:12

Stimate Buletin de Carei!
Incerc sa va raspund pe rand la intrebarile retorice pe care mi le puneti sau imi impuneti:
Daca stiti toate cele limbile de circulatie internationala si accentuati „comunitatea multietnica„ , atuncea intrebarea mea este daca nu este ceva rusinos in faptul ca cunoasteti toate limbile straine pe care le folositi foarte rar , dar nu si limba unei etnii cu care convituiti zi de zi , limba pe care folosesc oamenii de langa D.voastra care va ajuta poate fara sa stiti de modul care si cum. In cazul in care stiti limba maghiara si aveti o farimitura de interes despre evenimentul care este anuntat , atuncea in loc sa va lansati in atacuri cu tente sovine ar fi mai indicat sa va oferiti serviciile de a face traducerea la evenimentul respectiv pentru cei care sunt interesati. Cum Doamna Ludescher cartea ei a scris cu fonduri din Ungaria si editura tot este finantata din Ungaria , dansa isi poate alege modalitatea de prezentare mai ales ca cititorii tinta primordial sunt svabii din zona noastra , care „DA„ vorbesc limba maghiara. Raspunsul la intrebarea daca Svabii au origin din Germania , raspunsul deja stiti ca Da . Daca bucurestenii sucevenii sau craiovenii ar dori sa interactioneze cu aceasta tema , va asigur ca s-ar gasi modalitatea de a face aceasta interactiune fara probleme , dar cum simt aceasta este doar un pretext pentru senzatia care doriti sa scoateti din articolul Dumneavoastra.
Pentru Protestatarul din um„ra :
Ura provine din articolele repetate al „Buletinului din Carei„ cu atacuri asupra etniei maghiare si asupra oamenilor specifice care nu au aceasi punct de vedere cu politica lor. Ura pe care indeamna se simte atat din temele cat si din tonul de formulare.
Pot sa raspund si la celelalte afirmatii ale Dumneavoastra :
1. Nu am nici un dispret si ura purtata asupra romanilor doar lipsei de cultura si indemn la prostie.
2. Alexander Petovici ma gandesc ca doriti sa spuneti Petrovics Sandor (asa scria in registru de evidenta oficiala).
3. Doamna Ludescher va asigur ca a fost invata si in limba germana si despre Goethe (si nu Gothe). Stiu pentru ca am fost colegi de liceu .
4. Despre faptul ca svabii nu mai vorbesc limba lor se datoreaza politicii maghiare din vremuri care a fost schimbat pe aceasi politica doar ca pe partea romana.Asta stiu de la bunica mea svaboaica si de le bunicii sotiei care tot svabi sunt. Sper ca ati primit raspunsul dorit.

de Buletin de Carei la 19 aprilie 2017 - 22:04

Stimate Domn, aprecierile domniei voastre vin se pare din faptul ca nu stapaniti bine limba romana. Nu este o rusine atata timp cat manifestati respect si pentru romani. Indicati va rugam macar un articol in care Buletin de Carei ataca etnia maghiara. Fara date concrete riscati sa ramaneti un dezinformator si e pacat. Limbile internationale sunt una iar cea a tarii in care traim este alta. Nu cred ca in Ungaria exista vreun cetatean care sa nu cunoasca limba maghiara si nici o expozitie in care etichetele sa fie puse doar in limba romana. sunteti lipsit de informatie sau doriti doar sa provocati? Asteptam cu interes sa specificati articolele repetate cu atacuri asupra etniei maghiare.

de timisoara la 19 aprilie 2017 - 22:11

domnul deranjat de realitatea din Carei nu este cumva cel cu falimentul de la constructii montaj?
http://www.mb.ro/sites/default/files/raport_final_margo_montaj.pdf

de elsa la 19 aprilie 2017 - 22:40

Svabii au fost maghiarizati dupa ce au fost adusi in zona Carei dar nu inteleg de ce vreti sa maghiarizati si pe romanii din Romania domnule Arpad? Va place sa va dati mereu victime si sa nu respectati pe cei care nu sunt ca dvs? Nu e frumos cum procedati.

de Horia Mărieș la 20 aprilie 2017 - 02:20

Un bucureștean „doritor să interacționeze cu această temă” (vorba d-lui N.I.A.) întreabă unde si la ce preț va putea fi cumpărată această carte, după recenzia (prezentarea) care va avea loc in ziua de 21 aprilie a.c. In nici un ziar/blog onlina careian nu apare această informație. A mai dezbătut (pe larg) tema respectivă și cu un alt foarte distins ziarist/publicist local careian (și psiholog, printre altele). A fost o dezbatere lungă, plină de învățăminte și extrem de interesantă pentru ambele părți. Sper.

Pentru bucureștean are nici o importanță/relevanță în ce limbă a ales autoarea doamna Dr. Ludescher Gabriella PhD (psiholog și cercetător, a Debreceni Egyetem adjunktusa) să-și scrie cartea, îl interesează doar modul in care este reflectat adevărul (istoric) în ea.

Apropo de limba pe care o vorbesc (cunosc) în zilele noastre șvabii sătmăreni, se pare că nu este lipsit de interes să se citească (înțeleagă) chiar și acest scurt articol: http://itthon.transindex.ro/?cikk=13516

de Nagy Iuliu Arpad la 20 aprilie 2017 - 13:01

Stimata Doamna Elsa!
Nu am nicio intentie de a maghiariza romanii din Romania si nu cred ca sunt o victima , ba dimpotriva fac parte dintr-un grup de etnie / comunitate de care trebuie sa fiu mandru pentru ca trebuie sa dovedeasca integritatea omeneasca , sociala si culturala cateodata cu un efort mai mare decat altii. Respectul este un merit reciproc din ambele parti . Legat de cum am procedat …… poate ca am gresit prin faptul crezand ca am dreptul la opinie personala care nu am facut injurand sau folosind atacuri sovine sau de alt gen.
Ceea ce nu s-a inteles din tot ceea ce am incercat sa exprim este :
1. Discutiile pe teme de implicari etnice sunt instrumente politice folosite de toate partile si prin dezbinare se doresc obtinerea rezultatelor politice.
2. Articolele Buletinului de Carei care au in context orice legatura sau persoane de etnie maghiara sau formatiuni politice /nonpolitice in loc sa faca remarci constructive concrete , mai mult fac remarci rautacioase cu tenta de cinism neconstructiv. Asta-i parerea mea si doresc sa inchei discutiile fara de a mai da ocazie penru noi neintelegeri pentru ca ar fi inutile .
Va doresc tuturor o zi placuta!

de Buletin de Carei la 20 aprilie 2017 - 15:30

Pentru dl. Nagy. Buletin de Carei asteapta sa nominalizati concret articolele ,, cu atacuri asupra etniei maghiare,, cum ati mentionat in comentariul din data de 19.04 la ora 21,12. Va rog sa respectati cititorii nostri si sa nu proliferati tot felul de acuzatii fara documentare concreta. Va multumim pentru intelegere.

de Protestatarul din umra la 20 aprilie 2017 - 16:08

Stimate domnule Iuliu am folosit acest nume deoarece numele dv. adevarat german a fost maghiarizat iar IULIU este de orgine latina limba in care se scriau toate documentele pina in1825 in impriul Habzburgic.Se pare ca nu va plac oamenii informati.Pote ca ar fi mai potrivit copiilor de origini germane sa li se predea istoria Germaniei nu istora Ungariei care le inoculeaza ura fata de toti vecinii fie ei slovaci sirbi romini sau ucraineni.Daca sinteti cu adevarat german .de ce le tineti atit de inversunt parte maghiarilor.Folositiva energia pentru ca copii svabilor sa studieze in germana nu in ungureste.

de Nagy Iuliu Arpad la 20 aprilie 2017 - 20:28

Numele de Iuliu trebuie sa i multumesc statului Roman care nu acceptasera inregistrarea sub numele de Gyula iar Arpad nu s a mai putut traduce in limba romana. Cu toate acestea ma bucur de acest nume si ma prezint in declaratii ca un om cu cei sapte ani de acasa nu ca si altii care se ascund in spatele pseudonimelor.
Am inceput sa ma amuze faptul ca de la opinie personala ,persoana mea in sine
cat de interesanta a devenit chiar si numele meu devine subiect de senzatie. Maine s ar putea sa mi se ceara la socoteala si originea trisetii sau al bucuriilor de viata . Va asigur ca niciuna nici alta nu are legatura cu toate cele discutate pana acum cum si nici postarile de mai sus nu prea au legatura cu ideile articolului de mai sus. Multumesc pentru lamuririle si impresiile lasate care mi au creat oportuniatea de a ma amuza.
Distinse salutari,
Nagy Iuliu Arpad

de Buletin de Carei la 20 aprilie 2017 - 21:04

Stimate domn, si noi ne amuzăm că faceţi afirmaţii pe care nu le puteţi dovedi, întocmai ca un dezinformator. Cine să mai creadă ceva din ce scrieţi pe aici din moment ce nu aţi reusit să indicaţi ceva concret referitor la acuzaţiile pe care le faceţi în primele comentarii? Vrăjeli ca ale dvs am mai citit în presa aservită aşa că nu impresionaţi pe nimeni.

de Horia Mărieș la 21 aprilie 2017 - 07:00

„Ez volt a sorsom és ezzel zárom. Legyen az Ur szt. akarata szerint, vagyok alázatos szolgája. Hettig Paul. Nagykároly, okt. 1990”

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Domnul Hettig Pál, unul din miile de deportați nevinovați.
A fost un om și un prieten minunat.
Să-i fie țărâna ușoară.

Lasati un comentariu