Sunteţi mulţumiţi de calitatea aerului în Carei? Praf de România, o campanie pentru îmbunătățirea calității aerului

• publicat la: 21 April 2017
Sunteţi mulţumiţi de calitatea aerului în Carei? Praf de România, o campanie pentru îmbunătățirea calității aerului

Sunteţi mulţumiţi de calitatea aerului din Carei? Consideraţi că există poluare în Carei?

Cei care sunt  îngrijorați de calitatea aerului pot semna petiția pentru dreptul la aer curat  aici:https://goo.gl/hl7kNT

Praf de România este o campanie pentru sănătate și mediu, care atrage  atenția asupra calității aerului și asupra necesității dezvoltării și implementării unor planuri de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului din România.

Greenpeace România a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului. Le-am denumit‘prafometre’și fac parte dintr-un proiect pilot orientat către colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) și transmit datele înregistrate către site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicată acestei campanii:            http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/poluarea-aerului/

În cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din București, voluntarii Greenpeace România au ansamblat 40 de prafometre, care urmează să fie distribuite în mai multe localități din țară, printre care București, Iași, Brașov, Craiova, Hunedoara, Ploiești, Sebeș șiTârgu Jiu.

Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro.

Cu toate acestea, din 142 de stații de monitorizare, doar 93 funcționează. Conform legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate  depășiri ale nivelului poluanților atmosferici, primăriile și consiliile județene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului.

Cei care sunt  îngrijorați de calitatea aerului pot semna petiția pentru dreptul la aer curat  aici:https://goo.gl/hl7kNT

 

Semnăturile vor fi transmise periodic către Ministerul Mediului.

“Găsim necesară funcționarea corectă a sistemului de monitorizare și informarea corectă a publicului, precum și transpunerea informațiilor cu privire la calitatea aerului în planuri de acțiuni la nivelul autorităților locale și implementarea acestora.Deși poluareaaeruluieste o problemă în generalinvizibilă,consecințele pentru sănătateașiconfortulnostruzilnicsunt grave. Agenția Europeană de Mediu a estimat că doar în Româniaaproximativ 28 000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului în 2013, iar costurile externe legate de sănătate, rezultate din poluarea aerului, se ridică anual la peste 10 miliarde EUR. Le cerem Ministerului Mediului, primăriilor și consiliilorjudețene să ia măsurile necesare ca cetățenii României să respire un aer curat!”, declară Alin Tănase, coordonator campanii Greenpeace România.

Sursele  majore de poluarea aerului în România  sunt: ardereacombustibililorfosili în sectorul energetic, procesele de producţie (industriametalurgică, industriachimică etc.), transportul rutier, şantierele de construcţii, haldele şi depozitele de deşeuri și sistemele de încălzire individuale.

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu