BOMBĂ! Igrasia a ieşit de după primele 2 milioane de euro băgate în clădirea Primăriei Carei

• publicat la: 5 iulie 2017
BOMBĂ! Igrasia a ieşit de după primele 2 milioane de euro băgate în clădirea Primăriei Carei

În timp ce clădirea şcolii din Ianculeşti este demolată pe motiv  că este prea veche, în renovarea clădirii  noii Primării Carei cu de două ori vârsta şcolii amintite se pompează milioane de euro şi tot nu este finalizată.

Ba mai mult, lucrările de mântuială  nu au speriat nici măcar  IGRASIA care apare în toată splendoarea ei după cum puteţi observa în imagini. Doar pe Buletin de Carei puteţi vedea imagini cu starea clădirii Primăriei.

Contractul de reabilitare al acestei clădiri vechi de peste 150 de ani  a fost semnat la data de 9 februarie 2010 sub numărul 1679. Acesta  prevedea că dacă beneficiarul, Primăria Carei, nu plăteşte lucrările conform graficului, penalizările să fie de 0,2%/zi in timp ce penalizările pentru executant în caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi  dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Pe cine avantaja de fapt acest contract ? Pe beneficiarul Primăria Carei  în niciun caz.

Între timp executantul a dat faliment dar nu înainte de a îşi încasa contravaloarea lucrărilor. Primăria  Carei prin conducerea sa nu a considerat necesară aplicarea de sancţiuni executantului pentru întârzierea termenului de predare cu câţiva ani şi nici pentru lucrările prestate.

Termenul de predare din contract era final de an 2011. Panglica inaugurală a fost tăiată cu tam-tam în octombrie 2014. Suntem în iulie 2017 dar reabilitarea  clădirii nu este finalizată.

Pereţii laterali sunt în roşu, igrasia  dă pe afară iar scara elicoidală ce leagă sala de şedinţe a CL cu parterul este tot în stadiul de acum 100 de ani. Sala Festivă nu este terminată. Oricine doreşte să observe aceste lucruri poate face deplasarea la faţa locului.

Aşa arată acum noua clădire a Primăriei Carei adică a UAT Municipiul Carei recent renovată din banii careienilor.

 

Aceasta este cifra care reprezintă costul lucrărilor de reabilitare până la ora actuală şi în stadiul din imagini.

Conducerea Primăriei Carei ascunde Raportul Curţii de Conturi, concluziile auditului acesteia.

În clădirea nouă a Primăriei Carei  nu a fost  ,,primită,,  Sala de Căsătorii care se află momentan la Centrul Social reabilitat din fonduri europene  pentru  activităţi specifice.  La Centrul Social reabilitat prin proiect cu finanţare nerambursabilă europeană se află şi alte servicii din Primărie care nu au nimic a face cu activităţile pentru care s-a primit finanţare.

IGRASÍE s. f. Umezeală persistentă a pereților de zidărie ai unei construcții, datorată apei reținute în porii materialelor din care sunt executați.

Ce fel de clădire se putea  ridica de la  fundaţie începând,  cu 2 milioane de euro?

 

Buletin de Carei

comentarii

de onix la 6 iulie 2017 - 12:00

Ce vreti si ce doriti? La acest pret sa se scoata si igrasia? ha-ha-ha… Sa vina inapoi firma care a executat lucrarea.

de Buletin de Carei la 6 iulie 2017 - 15:07

Se vede că nu aţi construit ceva concret până acum….sau sunteţi rudă cu primarul, că nici el nu a construit vreo casă până acum. Intelegeti cât reprezintă 2 milioane de euro?

de Horia Mãries la 7 iulie 2017 - 01:18

Nu mã pricep la „Bombe”, fiindcã nu sunt terorist.

Nu mã pricep la „igrasie” fiindcã nu sunt inginer constructor.

Dar încã am mai am niticã memorie.
Imi aduc aminte cã subiectul „igrasie”, în cazul reabilitãrii clãdirii cunoscutã si sub numele de Arany Szarvas Fogadó din Carei a mai fost dezbãtut, de exemplu pe portalul nagykaroly.ro, pe vremea când pe acolo scrisvdomnul (azi „magánember”) M.T.R.
Nu mai pot cita articolele respective fiindcã pur si simplubnu le mai gãsesc în arhiva portalului, unde „s-a cam schimbat modificarea”.

Oricum, cred totusi cã nimic nu poate fi mai lãmuritor decât sã resscultãm pãrerea celui care a coordonat din partea antreprenorului (o celebrã firmã sãtmãreanã, pretinara dragã a Primãriei din Carei si care între timp a intrat în insolventa si a dat faliment – bref: s-a dus pe apa sâmbetei, prinde orbul, scoate-i ochii!).

https://youtu.be/1warS033t7E

In interviu se povestea despre faptul cã împotriva infiltrãrii apei în peretii vechi si prãpãditi rãu de tot, din cãrãmidã poroasã ai clãdiriii, proiectantul si constructorul (executantul lucrãrii) au optat pentru o solutie elvetianã, „revolutionarã” si care a constat în realizarea a douã niveluri de izolatie hidrofugã, unul în pivnita si un al doilea la nivelul trotuarului, prin injectarea, în gãuri oblice forate în pereti, a unui fel de „mortar” aquastop numit Vandex Special (dacã am înteles eu bine).

Faptul cã solutia tehnicã adoptatã atunci nu a fost eficientã, dovadã fiind fotografiile publicate în articolul de mai sus, se poate datora executantului care a fãcut o lucrare de mântuialã cu specialistii si meseriasii lui peste prãjit pe care îi avea la dispozitie (dar ãstuia oare ce poti sã- mai faci, dacã a dat faliment???) sau pur si simplu fiindcã unei clãdiri care s-a aflat în starea de degradare avansatã, asa cum a fost actualul sediu al Primãriei Carei… pur si simplu nu mai ai ce-i face!

Puteai eventual sã o dãrâmi si s-o reconstruiesti (cu aceeasi bani – recte cu cei douã milioane de euroi), dupã planurile originale, asta dscã voiai sã faci o treabã ca lumea si dacã voiai sã conservi „valoarea” istoricã si sentimentalã, pentru careieni, a clãdirii respective, unde s-au întâlnit pentru prima datã Petöfi Sándor si Julia, viitoarea lui sotie.

Ar mai fi de amintit o bubã mare de tot. Faptul cã Primãria Carei nu are un arhitect al orasului care sã decidã competent în probleme de acest fel, faptul cã (se pare) cã în cadrul Primãriei Carei nu prea existã specialisti priceputi si onesti care sã urmãreascã mersul lucrãrilor de constructii ( mde orice fel ar fi ele, inclusiv de exemplu de asfaltãri de strãzi si de trotuare).
Aici nu mai avem ce comenta nu mai avem solutii.
Stim doar cã în mod cert pestele de la cap se împute si cã unde nu-i cap, vai de picioare!

de Gicu la 16 iulie 2017 - 06:17

Dece nu sesizatiii dna u ….??????

Lasati un comentariu