Dormi Avrame liniştit, neamul tău nu a murit! Comemorare Avram Iancu la Carei

• publicat la: 11 septembrie 2017
Dormi Avrame liniştit, neamul tău nu a murit! Comemorare Avram Iancu la Carei

Duminică, 10 septembrie 2017, în mun.Carei a fost  comemorat Eroul National Avram Iancu la 145 de ani de la moartea sa sub genericul  ,,Eroii nu mor niciodată!,, în organizarea Asociaţiunii ASTRA Carei.

România este patria noastrã şi a tuturor românilor.
     E România celor de demult şi-a celor de mai apoi
     E patria celor dispãruţi şi a celor ce va sã vie.

Pe platoul din fata bustului sau au venit alături de careieni si moţii din satele Marna Nouă, Ianculeşti şi Horea. Fiecare sat de moţi a venit cu steagul satului alături de steagul tricolor. Ansamblul monumental pe care este amplasat bustul lui Avram Iancu a fost încadrat pe tot parcursul evenimentului   de moţi de toate vârstele, cu steaguri tricolore.

Manifestarea comemorativă a început cu Imnul de Stat intonat de către elevul Cristofer Farte de la Colegiul ,,Iuliu Maniu,,  din Carei.

A fost oficiat apoi un parastas pentru Eroul Avram Iancu de către un sobor de preoţi: pr.Valer Pop din Carei, pr. Danciu pensionar, pr.Lucian Tihai din Horea, pr.Călin Pop din Marna, pr.Sorian Gheorghe din Ianculeşti, pr.Ovidiu Bontoş din Lucăceni.

Au urmat depuneri de coroane din partea Directiei de Cultură Carei, a Asociaţiei Colonia Moţilor din Ianculeşti,  a ASTRA, Despărţământul Carei, a Asociaţiei Unirea 2009, a Moţilor din Marna Nouă , a Moţilor  din Horea, a Societăţii Avram Iancu Carei, a Asociatiei foştilor Refugiaţi din 1940, a PNL  Carei si Satu Mare şi a unui grup de patrioţi din Satu Mare. Din partea organizatorilor a  vorbit despre semnificaţia momentului Daniela Ciută, preşedinte a ASTRA Carei  care a invitat la unire înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri şi la ieşirea din amortire a românilor în ce priveste atitudinea faţă de păstrarea respectului faţă de eroi prin îngrijirea monumentelor si simbolurilor româneşti din Carei.

Cei prezenţi au fost invitati să arunce o privire în direcţia Monumentului Ostaşului Român , aflat la mică distanţă de bustul lui Avram Iancu şi să constate că acesta nu e deloc vizibil datorită perdelei forestiere  de care este înconjurat.

Singura alocuţiune din partea asistenţei a fost  susţinută de Adrian Albu, viceprimar al mun.Satu Mare  şi presedinte al PNL.

Tinerii moţi din Ianculeşti si Marna Noua au recitat cîteva poezii dedicate Crăişorului Munţilor, Avram Iancu,  fiind  apreciati de toţi cei prezenţi.

O surpriză deosebit de bine venită a  fost oferita de  sătmăreni cu simţire românească, interpreta Angela Munteanu, Dorel Iurcencu si prof.Ivanovici la chitară. Cântece şi poezii patriotice au fost rostite în aplauzele asistenţei.

Frumoase hore româneşti au înconjurat bustul lui Avram Iancu  ce se află pe soclul degradat şi refuzat a fi reabilitat de administratia locală. Ba chiar se doreşte demolarea lui.

Finalul a apartinut formatiei de moţi din Ianculeşti, interpreti Crişan Cristian şi Dănuţ Mateş. Organizatorii au pregătit, după obicei, o mică agapă frăţească la care au luat parte toţi cei prezenţi.

La data de 10 septembrie 2017, doar în municipiul Carei din judeţul Satu Mare a fost marcată comemorarea a 145 de ani de la moartea Eroului Naţional Avram Iancu.

Dormi Avrame liniştit, neamul tău nu a murit!

Imagini de la eveniment…

https://www.facebook.com/pg/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1918668778381391

prof.Elena Coşarcă

 

Cântecul Iancului

 (1847)

Dorme duhul strămoşesc

În poporul românesc

Dorme…numai de n’ar fi

Prea târziu când s’a trezi!…

 

O, de s-ar trezi azi ear

Jugul josnic frânge-l’ar

Jugul aspru ruginit

De duşmani laşi făurit.

 

Unde merg şi unde stau

Tot de jele-amară dau

Şi sub ceriu frumos, senin

Lumea-i fiere şi venin.

 

Dar de tot nu s’a fi stins

Vechiul foc ce l’au aprins

Pe pământul ardelean

Horia, Cloşca şi Crişan?!

 

Hei cum ars’a până’n nori

Focul cel cotropitoriu

Al Românului trezit

Din Apus spre Răsărit.

 

Nu s’a stins. Eu l’am zărit

Din mulţi ochi mi-a strălucit

Cu vioiu-i schinteiat

Inima mi-a’nvăpăiat.

 

Parcă văd din munţi din văi

Ear sărind spre ceriu schintei

Flăcări multe mari pre rând

Ţera’ntreagă-acoperind.

 

Nu vă’ncredeţi inimici

Focul arde n mulţi voinici

Şi când se va-aprinde’n mii

Ardev’a pe voi de vii!

 

comentarii

de Duhul lui Iancu la 11 septembrie 2017 - 17:28

Asadar….ionut nu ai venit la comemorarea mea macar pentru a invata si tu ceva! De la tradatori si de la oportunisti nu am avut a astepta ceva.
Asa DA.RESPECT doamna Ciuta si Astra Carei!

Lasati un comentariu