Astriştii dejeni la a 112-a Adunare Generală ASTRA, Carei, 13-15 octombrie 2017

• publicat la: 19 octombrie 2017
Astriştii dejeni la a 112-a Adunare Generală ASTRA, Carei, 13-15 octombrie 2017

Am avut onoarea să fac parte din delegația ASTRA, Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali”, Dej, județul Cluj (președinte, ec., dr. Radu Gavrilă), la cea de-a 112-a Adunare Generală a Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Romîn, ASTRA, în perioada 13-15 octombrie 2017, la Carei, județul Satu Mare.

   Cea de-a 112 Adunare Generală ASTRA a fost organizată de Despărțământul ASTRA, Carei, președinte, ing. Daniela Ciută, președinte Astra, prof. univ. Dumitru Acu, vicepreședinte ASTRA , Dumitru Borțan ,în colaborare cu Academia Română și a reunit delegați astriști din despărțămintele din țară, dar și reprezentanți ai comunităților românești din Basarabia, Serbia și Ucraina. Au participat: secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna,prefectul județului Satu Mare, Darius Filip,vicepreședintele Academiei Române, academicianul Alexandru Surdu, academicienii Emil Burzo și Marius Porumb, P.S. Iustin, Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului, P.S. Virgil Bercea, Episcopul Greco- Catolic de Oradea,alte personalități locale și județene. Deschiderea festivă a avut loc la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” din Carei, în sala fostei prefecturi a județului Satu Mare, până în 1926, sală în care s-a constituit Despărțământul ASTRA,  Carei și în care s-a  semnat de către Iului Maniu  (n. 8.01.1873,Bădăcin-d.5.02.1953, Sighetul Marmației), în 1919,instalarea administrației românești în Carei. Lucrările Adunării Generale ASTRA au fost deschise de doamna ing. Daniela Ciută,președintele Despărțământului ASTRA, Carei, o doamnă puternică și inimoasă,harnică, curajoasă și demnă. Doamna ing. Daniela Ciută împreună cu colaboratorii Domniei Sale merită feicitări pentru conceperea ,organizarea și desfățurarea Adunării Generale ASTRA, a  tuturor momentelor înălțătoare la care am asistat la Carei.

  În continuare, lucrările au fost conduse de președintele ASTRA, prof. univ. Dumitru Acu.În cadrul cuvintelor de salut adresate de participanți , am remarcat excelenta prestație a domnului Alexandru  Pugna,Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, atât în cuvântul rostit la festivitatea de deschidere a Adunării Generale ASTRA, cât și la dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu. Am apreciat unanim și momentul muzical emoționant cu care ne-a încântat domnul Alexandru Pugna, care a și primit, absolut meritat, cea mai înaltă distincție a ASTREI, Diploma ”Andrei Șaguna”. Participanții la Adunarea Generală ASTRA de la Carei au ascultat cu multă plăcere grupul vocal al reprezentantelor Moților de Câmpie. Se știe că în zonele Carei și Satu Mare s-au stabilit , după reforma agrară din 1921 numeroase familii de moți din Munții Apuseni, fiecare familie fiind împroprietărită cu 12 iugăre în extravilan și cu un loc de casă de 24  de ari. Astfel au apărut satele moțești Ianculești ( localitate componentă a municipiului Carei ),Marna Nouă, Scărișoara Nouă,Horea, Lucăceni, Dacia, Păulean, Traian, Gelu, Baba Novac,Tiream și altele. Din versurile cântecului interpretat de grupul vocal al moațelor din Marna Nouă  a răzbătut și tristețea pentru suferințele moților din această parte de țară în timpul ocupației hortyste a Ardealului de Nord , ca urmare a Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

”Per aspera ad astra!” ( Pe căi anevoioase, spre stele!) spune un dicton latin, iar cât de anevoioasă a fost, de exemplu, calea pentru dezvelirea la Carei a bustului poetului Mihai Eminescu( n. 15.01.1850, Botoșani-d.15.06.1889,București)  ne poate spune doamna ing. Daniela Ciuta, a cărei cerere de aprobare a amplasării bustului a fost respinsă de Consiliul Local Carei în februarie 2015 și a fost aprobată abia  în 3 mai 2017 iar noi am participat cu toții la dezvelirea bustului la 14 octombrie 2017. Bustul a fost dezvelit de sărbătoarea Sfintei Parascheva și este amplasat pe strada 1 Decembrie 1918 din Carei. Sculptorul  care a realizat bustul este Radu Ciobanu din Satu Mare, iar arhitecta proiectului este Magda Eszter Benovski , pentru realizarea bustului fiind necesară și o subscripție publică.   Lucrările Adunării Generale ASTRA de la Carei s-au desfășurat atât în plen, cât și pe cele patru secțiuni :

I.”Personalități astriste din Nordul Ardealului reprezentative pentru cultura poporului român”;

II.”Despărțămintele ASTREI și contribuția lor la dezvoltarea culturii locale”;

III.”Carei, reper cultural și spiritual ”;

IV.”Orizonturi noi în activitatea ASTREI”.

Activitatea din ziua de 14 octombrie 2017 s-a încheiat cu o cină astristă careiană. Duminică, 15 octombrie 2017, în sala ”Parter” de la Motelul  ”Vraja Viilor” din Carei a avut loc ședința de închidere a Adunării Generale ASTRA, precum și lansarea cărții ” Aurel Coza-un președinte al Despărțământului  ASTRA, Carei” de Horia-Gheorghe Mărieș, apărută la Editura Asociațiunii ASTRA, Sibiu, 2017. Aurel Coza (n. 17.09.1892,Pribilești, Maramureș-d. 1978, Cluj-Napoca) a fost și păstrătorul memoriei lui Vasile Lucaciu (n. 21.01.1852, Apa, Comitatul Sătmar- d.29.11.1922, Satu Mare) pe aceste meleaguri.

  Doresc să mă refer și la ziua sosirii la Carei, 13 octombrie 2017,când după prezentarea pe strada Viilor, nr. 3, la Motelul ”Vraja Viilor” și preluarea ecusonului și mapei pentru Adunarea Generală ASTRA m-am deplasat la locul de cazare, Hotelul Central din Carei.  Apoi am participat la vizitarea Municipiului Carei și la depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român din Carei. Ne-am amintit că  la 25 Octombrie 1944, orele 5:30, Corpul 6 al Armatei a IV-a ”Transilvania”, condus de generalul Emanoil Leoveanu (n. 16.04.1887,Craiova-d.26.05.1959,Făgăraș) a intrat în Carei și a arborat drapelul tricolor pe Castelul Karolyi, marcând astfel eliberarea ultimului bastion al rezistenței inamice. Începând cu anul 1959, ziua eliberării Careiului, a devenit Ziua Armatei Române. În anul 1964,la două decenii de la luptele din zona Careiului a fost dezvelit, în centrul orașului, Monumentul Ostașului Român, operă a renumitului sculptor  Gheza Vida  (n. 28.02.1913-d. 11.05.1980,Baia Mare). Sculptorul  Gheza Vida  își caracterizează opera astfel:

 „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de ţăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele ţărăneşti care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Ţăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viaţa nouă care începe. Urmează soldatul eliberator, care sub forma în care e reprezentat ilustrează un ostaş demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălţat obeliscul sau flacăra veşnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor de lemn din Maramureş”. 

A urmat apoi deplasarea la Castelul Karolyi.  În anul 1919 Regele Ferdinand I și Regina Maria au vizitat acest castel.

  În 13 octombrie 2017 , în cadrul manifestărilor legate de cea de-a 112-a Adunare Generală ASTRA, la Castelul Karolyi din Carei am  vizitat castelul și am participat la vernisajul unei expoziții de costume populare din judeţul Satu Mare  iar de la ora 18 am asistat  în Sala Cavalerilor  la un concert  special  susținut de Ansamblul Coral ”Voci Transilvane” al Casei Municipale de Cultură, Cluj-Napoca, dirijor,Adrian Corojan.  Am fost încântați să audiem și două  piese ale compozitorului dejean  Guilelm Șorban (n. 2.02.1876,Arad-d.7.07.1923, Dej) și anume romanțele ” Mai am un singur dor” și ” Pe lângă plopii fără soț”.

  La 156 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, Adunarea Generală ASTRA s-a desfășurat  așadar în Nord-Vestul României, în Municipiul Carei .  Se cuvine să adresăm  felicitări organizatorilor (Despărțământul ASTRA Carei, președinte, ing. Daniela Ciută, ASTRA, vicepreşedinte Marius Coşarcă, președinte prov. univ. Dumitru Acu), susţinătorilor, invitaților și participanților, precum și membrilor de onoare ai despărțământului careian: Mitropolitul Andrei, PS Iustin, acad. Marius Porumb,artistul plastic Zoe Vida, membru U.A.P.,fiica sculptorului Vida Geza și prof. univ. dr. Ioan Condor.

  Închei cu un pasaj din Mesajul adresat celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA de P.S. Iustin, Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului:” să-i fim recunoscători lui Dumnezeu, rugându-L să ne fie aproape românilor din Transilvania, cu binecuvântarea Sa, pentru încă multe Adunări Generale de acum înainte întru dăinuirea neamului nostru românesc ”. Urăm ASTREI:Vivat, crescat, floreat ! ( Să trăiască, să crească, să înflorească!).

Prof.Gheorghe Giurgiu,membru ASTRA,

Despărțământul ” Dr. Teodor Mihali”, Dej, județul Cluj

comentarii

de lucian la 19 octombrie 2017 - 18:46

un spectacol cu artisti de valoare

Lasati un comentariu