Mesajul Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, Filiala Carei

• publicat la: 31 decembrie 2018
Mesajul Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, Filiala Carei

Conducerea Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei,  aduce alese mulţumiri tuturor membrilor săi, conducerii judeţene şi colaboratorilor care au sprijinit fiecare activitate din cursul acestui An Centenar.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru puterea primită dar mai ales părintelui paroh vicar foraneu Radu Filip de la biserica  greco-catolică Sf.Andrei pentru că a fost singurul care acceptat să primească în Carei donaţia care a fost  Monumentul Comemorativ al foştilor refugiaţi, primul de acest gen din România.

Pe frontispiciul acestui monument se află o parte din numele românilor careieni expulzaţi în 1940 în urma instalării dictaturii hortyste. Printre ele se află şi numele preotului militar ortodox Ignaţiu Borza, schingiuit şi maltratat până a reuşit să fugă.

Mulţumim celor care s-au implicat pentru ca ziua de 17 iunie 2018, a dezvelirii Monumentului Comemorativ,  să fie una memorabilă. Aleasă consideraţie pentru participanţii veniţi din Cluj, Satu Mare, Baia Mare, satele înconjurătoare şi nu în ultimul rând de la Alba Iulia de la Fundaţia 1 Decembrie 1918 pentru unitatea şi integritatea României.

Pentru românii expulzaţi în 1940 din satele înconjurătoare am reuşit în mare parte să ridicăm troiţe comemorative.

Uităm dar nu iertăm!

Tot în Anul Centenar 2018 am  organizat un marş şi simpozion dedicat comemorării a 78 de ani de la Dictatul de la Viena, martiriul neamului nostru. Am asistat la momente de mare emoţie când refugiaţi în viaţă sau  urmaşi ai acestora au prezentat situaţiile cu care s-au confruntat în acele vremuri de tristă amintire şi jale. Asociaţia foştilor expulzaţi şi refugiaţi din 1940, filiala Carei, a avut ca invitaţi persoane deosebit de bine documentate în domeniu şi anume col(r) Constantin Moşincat de la Oradea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a cavalerilor de Clio, Costel Oprea de la Bucureşti, directorul Centrului pentru politici locale şi ing.Valer Rebeleanu, nepotul primarului Careiului din 1940, Valer Cîmpian. Vă mulţumim pentru efortul depus de a fi prezenţi la Carei.

Dorim refugiaţilor din 1940 care mai sunt în viaţă să aibă parte de multă sănătate, de bucurii alături de cei dragi lor şi de viaţă liniştită!

La Mulţi Ani!

Un An Nou plin de sănătate şi viaţă liniştită!

Conducerea  Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 în urma Dictatului de la Viena, filiala Carei

http://www.buletindecarei.ro/2018/06/la-carei-s-a-dezvelit-monumentul-refugiatilor-si-expulzatilor-din-1940-la-initiativa-prof-mihai-bertieanu.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/09/simpozion-dedicat-dictatului-de-la-viena-av-valer-cimpian-primarul-careiului-in-1940.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/09/comemorare-la-carei-a-martirilor-si-supravietuitorilor-dictatului-de-la-viena.html

 

comentarii

de pro ciuta la 31 decembrie 2018 - 20:36

Cotropitorii trebuia sa ramana acasa , si atunci nu erau expulzati !

de Buletin de Carei la 1 ianuarie 2019 - 02:11

Hortystii nu se dezmint nici in ziua de azi si isi recunosc faptele. De fapt doar hortystul care foloseste nume românesc pentru că se rușinează de numele său real.

de un io(n) la 2 ianuarie 2019 - 20:20

prosciutto 31 dec 20:36
Ai dreptate! Cotropitorii trebuia sa ramana acasa! Numai ca ei, saracii cotropitori, nu aveau casa, fiindca traiau in corturi prin stepele asiatice! Daca cotropitorii ar fi ramas in Asia …. Dar n-au ramas, ci au venit in Europa si au cotropit pamanturile altora! Aceiasi cotropitori migratori ii acuza pe altii ca au fost migratori si ca au cotropit pamanturile ungurilor! Care pamanturi ale ungurilor, cand ungurii le-au cotropit pe cele ale slavilor, bulgarilor si romanilor atunci cand au venit in Europa!? Nu e de mirare la ungaristi, ca doar nu e prima oara cand tupeul lor se manifesta astfel, proband din nou faptul ca nu au loc de alte neamuri. In cazul de fata, nu au loc de romani. Dar, in general, nu au loc nici de croati, nici de romani, de slovaci sau de sarbi, ca sa amintesc doar pe cei mai numerosi si la ale caror pamanturi ravnesc pentru a reface Ungaria mare, „paradisul nationalitatilor”, care nationalitati, de bine ce le fusese in imperiul unguresc, au decis sa se desfaca de cotropitorii unguri si sa se conduca singure in 1918, semnand astfel actul de deces al NagyMagyarorszag cu mult inainte ca la Trianon, in 1920, conferinta de pace sa stabileasca doar CUM anume se face succesiunea defunctului imperiu.

Lasati un comentariu