Simpozion dedicat Dictatului de la Viena. Av.Valer Cîmpian, primarul Careiului în 1940

• publicat la: 2 septembrie 2018
Simpozion dedicat Dictatului de la Viena. Av.Valer Cîmpian, primarul Careiului în 1940

Vineri, 31 august 2018, la Sala Festivă de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu a avut loc un simpozion dedicat Dictatului de la Viena şi consecinţelor acestuia pentru români.

Asociaţia foştilor expulzaţi şi refugiaţi din 1940, filiala Carei, a avut ca invitaţi persoane deosebit de bine documentate în domeniu şi anume col(r) Constantin Moşincat de la Oradea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a cavalerilor de Clio, Costel Oprea de la Bucureşti, directorul Centrului pentru politici locale şi ing.Valer Rebeleanu, nepotul primarului Careiului din 1940, Valer Cîmpian.

Autor al volumului  ,,1940-strigătul  de durere al românilor,, lansat la Carei în 27 februarie 2018, col(r) Constantin Moşincat a introdus asistenţa în atmosfera anilor care au precedat semnarea odiosului act de rupere a bucăţi din România şi cedarea lor Ungariei hortyste.

Nimic din cele relatate de neobositul autor de cărţi Constantin Moşincat nu se regăseşte în manualele de istorie ale elevilor din România.

Despre consecinţele Dictatului de la Viena în diferite zone ale Ardealului de Nord Vest a vorbit Costel Oprea, directorul Centrului pentru politici locale, particularizând cazul protopopului de Huedin, pr. Aurel Munteanu, ucis cu barbarie de către hortyşti.

Pe parcusul desfăşurării simpozionului au avut intervenţii  artistice Aida Negrea din Scărişoara Nouă, Răzvan Fuzi din Marna Nouă, grupul moaţelor din Marna Nouă, Dorel Iurcencu din Satu Mare cu o poezie dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române şi nu în ultimul rând interpreta Angela Munteanu.

Dacă la comemorarea de la Satu Mare a Dictatului odios  a rememorat  coşmarul trăit tanti Ileana de la Ianculeşti, la Carei a vorbit despre cum au fost nevoiţi să îşi părăsească căminul prof.Cornelia Turbuţiu. Rememorarea acelor zile a produs deosebită emoţie şi cu greu au putut fi expuse toate situaţiile.

Părintele protopop Radu Filip de la biserica Sf.Andrei, vicar foraneu, a avut  interveniţii deosebit de apreciate de public şi de asemenea şi dr.Viorica Sava din Satu Mare.

Invitatul , de fapt invitaţii speciali au fost urmaşii primarului Careiului din 1940, av.Valer Cîmpian şi anume ing.Valer Rebeleanu cu întreaga sa familie.

Cu ajutorul tinerilor din familia dumnealui  am avut parte de o prezentare  în PowerPoint  ce a cuprins documente şi imagini în premieră.

 

Asociaţia foştilor refugiaţi şi expulzaţi din Carei în 1940, filiala Carei a oferit Diplome de Excelenţă celor care au contribuit la dezvăluirea adevărului despre toamna neagră din  1940.

Daniela Ciută

comentarii

de richarda la 2 septembrie 2018 - 19:46

Așadar, primarul V/Cîmpian declara că îi e fidel politicii lui Maniu. Acel Maniu care a înființat Garda lui Maniu – Voluntarii pentru Ardeal »Iuliu Maniu«) Sumanele Negre”? Dacă tot e vorba de „Iertăm, dar nu uităm”.

de Aurel la 2 septembrie 2018 - 20:49

Da, acele garzi care aparau romanii din Ardeal pe care voi ati vrut mereu sa ii civilizati cu trasul pe roata si cu smulsul unghiilor!

de niculai la 2 septembrie 2018 - 20:51

poi normal ca nu le era pe plac cand ne aparam de barbariile lor, de parca noi trebuia sa stam cuminti ca sa ne casapeasca grofii ricarda

de Horia Mărieș la 3 septembrie 2018 - 11:14

@ricarda

Nu vreau sã scriu cã ești total cretină și că habar n-ai de adevărul istoric (deci că n-ai nici un fel de școală) și nici că ești o șovină împuțită și incurabilă, fiindcă nu vreau să te jignesc în nici un fel. (M-am adresat unei femei, unei doamne, deși texte de acest fel le scriu de obicei bărbații care îngurgitează toată ziulica szesz).

Te informez doar că Iuliu Maniu [(n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației), fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.] n-a avut absolut nimic în comun cu așa numitele “Gărzi ale lui Maniu”.

Poți citi (și învăța), ca să nu mori proastă (prost), despre acest subiect, chiar și în limba ta maternă. Lectură plăcută!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Maniu

de PU la 3 septembrie 2018 - 14:11

Credeti ca romanii trebuiau sa stea cu miinile in sin.Ungaristii atit sunt de orbiti de fanatismul lor incit nu realizează ca daca dai cu sabia de sabie vei pieri.Orce om normal la cap draga ricarda stie ca daca dai un pumn ai sanse mari sa primesti si tu unul înapoi.Un lucru neplăcut altuia nul face caci te vei trezi ca dupa aproape 80 de ani urmasi celor bajocoriti nu au liniste.

de rebeleanu valer la 4 septembrie 2018 - 06:11

de R.V.
Ref. la comentariu lui richarda
In prelegerea mea nu a fost vorba despre activitatea lui Iuliu Maniu, care de altfel nu a organizat garzi pentru pedepsirea atrocitatilor facute de indivizi in colaborare cu „VITEZ REND” sau „RONGYOS GARDA”. Eu am vorbit de primarul V.Campianu care a fost un om drept si a tratat pe toti cetatenii in mod egal. Nimeni nu la acuzat sub nici o forma ca a persecutat in calitate de primar minoritatile nationale. Sunteti prima persoana care insinuati aceasta murdarie! In ceea ce priveste acuzatia ca a participat la recrutarea voluntarilor pentru eliberarea Ardealului va prezint extrase din declaratia lui M.A. autentificata de NOTARIATUL DE STAT AL REGIUNII BAIA MARE RAIONUL SATU MARE prin P.V. nr. 3440 din 14 iunie 1958.
” STIU ca in anul 1944, dupa 23 august s-a format si in Petrosani un detasament de voluntari, in cadrul asociatiei refugiatilor, un detasament din care am facut si eu parte.
Acest detasament s-a format si a plecat in Ardealul de Nord pe baza aprobarii si dispozitiei telegrafice a Marelui Stat major al armatei din Bucuresti, care a dispus plecarea si prezentarea detasamentului la comandamentul armatei romano-sovietice din Cluj.
Dupa demobilizare, acest detasament de voluntari, impreuna cu altele a fost tradus in fata Tribunalului Militar din Cluj, pentru verificarea activitatii. Instanta a dat decizie de achitare, intrucat s-a constatat ca nu a comis nimic abuziv contra populatiei civile, ci au luptat contra armatei fasciste”
Este revoltator sa compari voluntari inrolati in armata romana care au luptat impotriva armatei fasciste cu bande de criminali organizate care au macelarit populatia civila !

de Marin la 4 septembrie 2018 - 07:22

Asadar propaganda antiromaneasca din Carei mai ia una peste bot!
Respect domnule Rebeleanu!

Raspunsuri

Lasati un comentariu