La Carei s-a dezvelit Monumentul refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940 la iniţiativa prof.Mihai Bertieanu

• publicat la: 17 iunie 2018
La Carei s-a dezvelit Monumentul refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940 la iniţiativa prof.Mihai Bertieanu

Duminică, 17 iunie 2018, a avut loc ceremonia de dezvelire a Monumentului închinat foştilor refugiaţi şi expulzaţi din Carei în anul 1940 în prezenţa a peste o mie de persoane. De la ora 11,00 a avut loc Sfânta Liturghie săvârşită de PS Virgil, Episcop de Oradea alături de un sobor de preoţi.

Biserica Sf. Apostol Andrei a fost neîncăpătoare  pentru credincioşii veniţi din toate colţurile judeţului. De la ora 12,30 a început manifestarea dedicată dezvelirii monumentului comemorativ. Au onorat cu prezenţa Prefectul judeţului, Darius Filip,  senatorul Gabriel Leş, primarul din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, primarul din Moftin, Ioan David, directorul Direcţiei judeţene de Cultură, Danciu Zamfir, acad. Mircea Cosma, preşedinte al societăţii cultural-patriotice Mihai Viteazu, fostul ministru Ovidiu Silaghi, consilierii judeţeni Rodica Maxi şi Adrian Cozma, consilieri locali şi numeroşi preşedinţi de asociaţii culturale din judeţ şi din ţară dintre care amintim Fundaţia 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia condusă de ec.Ioan Străjan, Societatea Mihai Viteazu din Ploieşti, Federaţia refugiaţilor şi expulzaţilor din Cluj, Asociaţia Unirea 2009 Carei, Asociaţiunea ASTRA  Despărţământul Aurel Coza Carei, Societatea Avram Iancu , Asociaţia pensionarilor din Satu Mare, Asociaţia pensionarilor din Carei,  asociaţia Urmaşii lui Horea şi asociaţia Urmaşii lui Lucaciu.

Organizarea a aparţinut Asociaţiei Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940 filiala Carei iar  partea de protocol a revenit filialei judeţene Satu Mare.

Monumentul comemorativ  de la Carei este primul de acest gen din ţară şi a fost realizat prin contribuţia financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Judeţean prin proiect depus de Asociaţia judeţeană a foştilor Refugiaţi în cursul anului 2017 şi a domnului Mihai Pătruţescu. Filiala Carei a asociaţiei a avut nevoie de 3 ani pentru a găsi un loc de amplasare deoarece Primăria Carei a oferit un loc batjocoritor acestui monument . Singura biserică care a acceptat ca donaţie acest monument comemorativ  a fost biserica Sf.Andrei, paroh fiind vicarul foraneu Radu Filip.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat în interpretarea corului parohiei ortodoxe din Sanislău, dirijor Cristian Zonokan. A urmat  dezvelirea monumentului şi apoi ceremonialul de sfinţire şi parastasul dedicat foştilor refugiaţi din 1940. Din partea Protopopiatului Ortodox Carei a participat secretarul preot Valer Pop care a fost invitat şi la sfinţirea efectivă a monumentului.

PS Virgil Bercea a  rostit un cuvânt de salut la adresa autorilor  prezente, afirmând că ”trebuie să ne asumăm trecutul. Să nu ne punem întrebarea: cine a fost mai important la Alba Iulia în 1918, Iuliu Maniu sau Vasile Goldiș?”.

Apoi, preşedintele Ioan Corneanu a dat cuvântul consilierului Prefectului, Florin Găzdac şi  artistului Gyoryi Csaba şi a amintit doar de prezenţa persoanelor din municipiul reşedinţă de judeţ.

A urmat prof.Mihai Bertieanu, cel căruia i se datorează atât iniţiativa construirii acestui monument comemorativ cât şi finanţatorul principal, suma donată depăşind 46.000 lei.

Din partea instituţiilor prezente a luat cuvântul Zamfir Danciu, directorul direcţiei judeţene de cultură. Din partea parohiei Sf.Andrei a rostit o alocuţiune  prof. Armina Silaghi. Un discurs bine documentat a avut acad.Mircea Cosma, preşedintele societăţii cultural patriotice  Mihai Viteazu. Acesta a înmânat o plachetă deosebită filialei Carei a Asociaţiei foştilor refugiaţi.

Au recitat poezii Octavian Fuzi de 6 ani din Marna Nouă şi Dorel Iurcencu de la Teatrul de Nord. Depunerile de coroane au avut loc pe fundalul melodiilor interpretate de corul din Sanislău, ,,Dac-am plecat Ardealule din tine,, şi ..,,Un cântec istoric,,.

Moaţele din Marna nouă şi Scărişoara au interpretat doine arhaice legate de  momentele grele din 1940 iar corala Vox Samus Art din Satu Mare a dat glas unor prelucrări folclorice româneşti.

Au mai rostit alocuţiuni col(r) Constantin Moşincat care a ţinut o adevărată lecție de istorie pe tema refugiaților români din 1940 după instalarea dictaturii hortyste.

Daniela Ciută

,,Rătăcitor, cu ochii tulburi,
Cu trupul istovit de cale,
Eu cad neputincios, stăpâne,
În faţa strălucirii tale.
În drum mi se desfac prăpăstii,
Şi-n negură se-mbracă zarea,
Eu în genunchi spre tine caut:
Părinte,-orânduie-mi cărarea!,,

Si iată  că ni  s-a orânduit cărarea.  Am devenit, aici , la  Carei ,  o cetate a rezistenţei româneşti. Limba românească  a supravieţuit provocărilor şi oprimărilor.

După ani de chin  tăinuit  a venit vremea  să ne adunăm laolaltă, liberi şi întăriţi în cuget si simtiri, căliti de aspra suferinţă!  Nu ne-am  adunat pentru a aniversa  ci pentru a comemora si a ne închina în faţa suferintelor trăite de părintii si bunicii nostri! Nu vă ruşinati şi dati drumul lacrimilor ca să spele durerea  şi să ude  monumentul  suferinţelor.

Cuvintele nu pot  descrie  acel septembrie  întunecat din 1940. Iertăm dar nu uităm! Dar de astăzi, ne putem privi în ochi părintii refugiati  şi putem sta cu demnitate în faţa mormintelor celor care nu au mai apucat să vadă că cineva s-a gândit totusi la suferitele lor îndurate doar pentru că nu au renunţat la identitatea lor românească.

Am stat cu capul sus, demn şi nu am acceptat acel loc batjocoritor oferit de Primăria ostilă românilor.  Am suferit destul  ..acum e vremea să ridicăm privirea , să ne îndreptăm spatele si să ne creştem copii în spiritul dragostei de neam.  Priviti in jur, suntem alături copii, părinti, bunici ..generatii întregi. Lacrimile noastre de astăzi sunt omagiul adus părintilor si bunicilor noştri refugiaţi. Istoria trebuie povestită şi scrisă!  Nu mai trebuie să permitem vreodată ca astfel de fapte să aibă loc!

Şirul de nume care apare pe monument nu este complet. Am aflat că mai există careieni care au îndurat chinuri doar pentru că iubeau tricolorul românesc. Cu aleasă consideraţie îl voi aminti pe cel care a fost primarul Careiului în anii 30, până la instalarea dictaturii hortyste, Valer  Câmpianu. Avocat de meserie, a fost şi sublocotenent în Armata Română. În calitate de primar s-a bucurat de prestigiu atât din partea maghiarilor cât şi a românilor. Se refugiază la Petroşani după instaurarea regimului hortyst unde este ales preşedinte al Refugiaţilor din Nord Vestul Ardealului. Numele său a fost omis de pe listă deşi  numele viceprimarului maghiar din acea perioadă apare ca referire. Promit ca în cel mai scurt timp  posibil să mai adăugăm o placă la acest monument pe care să fie trecute numele careienilor lipsă la acest moment.

Alese mulţumiri se cuvin părintelui paroh vicar foraneu Radu Filip pentru că a înţeles importanţa acestui simbol şi a primit în curtea bisericii acest monument comemorativ. Nu voi încheia înainte de a spune că românii sunt un popor prea tolerant şi că a venit vremea să ne creştem copii în deplină cunoştinţă de valorile noastre culturale dar nu numai. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alţii ci dimpotrivă.

,,România este patria noastră, e România celor de demult şi a celor de mai apoi….e patria celor dispăruţi şi a celor ce va sa vie! ,,

comentarii

de unio la 17 iunie 2018 - 22:16

Felicitari!

de Horia Mãries la 18 iunie 2018 - 01:52

„Singura biserică care a acceptat ca donaţie acest monument comemorativ a fost biserica Sf.Andrei, paroh fiind vicarul foraneu Radu Filip.”

Multumiri pentru acest gest. Si mult respect!

de Aurel la 18 iunie 2018 - 07:49

Respect filiala Carei!

de birtab la 18 iunie 2018 - 11:14

Monumentul dezvelit duminica este o flia din cartea de istorie a Careiului.Toti trebuie sa ne cunoastem istoria cu bunele si relele din ea.Lucrurile bune ne aduc satisfactie iar cele rele constituie invatatura de minte.Felicitari initiatorilor si realizatorilor monumentului!

de UP la 18 iunie 2018 - 11:39

Noi romanii din Carei avem a ne inghina in fata celor care au suferit deportarea dar si in fata celor care au facut posibil acest eveniment de dezvelire a monumentului.Cinste lor si recunostinta din partea tuturor ardelenilor.Domna Ciuta a reusit prin extraordinara perseverenta sa ne scoată din amortire redindune demnitatea de a fi roman.Cuvintele sint de prisos cinste si respect.Doamna Ciuta ar trebuii propusa Cetatean de Onoare al Municipiului Carei.

de rebeleanu valer la 18 iunie 2018 - 11:57

Multumim doamnei Daniela Ciuta pentru buna intentie reparatorie .
Valer Rebeleanu
Delia Matei Campianu

Lasati un comentariu