Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

• publicat la: 1 ianuarie 2019
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

Astăzi îl prăznuim pe Sf. Vasile cel Mare dar şi pe 30 ianuarie, de Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Grigore de Nazianz.

Sfântul Vasile a trăit între 330 şi 379, în timpul împăratului Constantin. S-a născut într-o familie înstărită, în Cezareea Capadociei, părinţii săi fiind credincioşi.

Tatăl, Vasile, era dascăl, iar mama, Emilia, o femeie extrem de frumoasă, a născut patru fii, Petru, Sfântul Vasile, Grigorie şi Navcratie, şi o fiică, Macrina. Cei trei fraţi ai Sfântul Ierarh Vasile cel Mare au făcut, la rândul lor minuni, Petru, fratele cel mai mare, fiind episcop al Sevastiei, Grigorie, episcop al Nissei, iar Navcratie, pustnic şi făcător de minuni.

Episcop al Cezareii, Sf. Vasile a avut, de asemenea, şi rangul de Mitropolit al Capadociei și Exarh al Pontului. Autoritatea sa se întindea între Munții Balcani, Marea Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, într-o perioadă grea pentru biserică.

Înzestrat pentru studiu, a iubit cartea şi a învăţat în şcoli din Cezareea, Bizanţ, dar şi Atena, unde l-a cunoscut SF. Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie.

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se mai numeşte Revelion sau seara Sfântului Vasile. În tradiţia românilor, în noaptea de Anul Nou, copiii umblă cu sorcova urând de viaţă lungă, sănătate şi spor în casă.

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a întocmit una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, Moliftele Sf. Vasile, care reprezintă o grupare de trei rugăciuni, folosite doar în condiţii speciale, după o pregătire duhovnicească susţinută cu post îndelungat şi rugăciune şi citite numai de slujitorii Bisericii. Sunt rugăciuni adresate credincioşilor tulburaţi sufleteşte şi trupeşte care aduc însă pagubă şi necazuri dacă sunt sunt folosite la întâmplare.

Că lupta cu duhurile necurate nu este o joacă o spune însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, „sufletul este osârduitor, iar trupul este neputincios”, care ne aminteşte, de asemenea, într-un cuvânt adresat apostolilor, „acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune şi cu post”, notează cotidianul.ro.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sf. Vasile cel Mare.

Lasati un comentariu