Sfinții închisorilor comuniste comemorați la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 19 februarie 2019
Sfinții închisorilor comuniste comemorați la Liceul Teoretic Carei

Prof.Carmen-Maria Dindelegan a remis redacției Buletin de Carei un material despre activitățile domniei sale precum și despre calendarul activităților din perioada  următoare, comunicat pe care îl redăm integral.

Azi, 18 februarie , fiind comemorarea celor care au pătimit în temnițele comuniste, surorile gemene Verdeș Loredana și Laura Maria Verdes voluntare Invictus România ( membre fondatoare al nucleului de bază pentru voluntariatul Invictus la Carei -2016 – alături de Maria-Alina Rus, Stefi Salcai ) , au organizat o expoziție ad – hoc în cabinetul de Religie de la Liceul Teoretic Carei . În 2017, alături de colega de voluntariat Invictus , Stefi Salcai , au ajuns să viziteze Închisoarea de la Aiud,pentru a participa la un Concurs național : Sfinții închisorilor comuniste, ce s-a finalizat cu realizarea unui proiect și a colajului de poze ,filmări . Azi, eleva Verdeș Loredana, clasa a X-a la Liceul de Arte, Satu Mare , diriginte prof.Dumitrița Dragos, ne-a încântat cu o parte din picturile și schițele elaborate în această perioadă.De reamarcat macheta Invictus, iar Laura Maria Verdes ne-a cântat Imnul – Avem o țară sfântă.

În acest context ambiental ne-am adus aminte de cele văzute la Aiud, apoi de lecturile pe marginea acestei file de istorie, precum și despre filmul tematic BINECUVÂNTATĂ FII, ÎNCHISOARE! – film românesc, autobiografic, inspirat din realitarea odioasă a vremurilor. La final am făcut propuneri pentru agenda activităților grupului de voluntari Invictus de la Carei , printre care menționez dorința de a revedea capitala țării, București , cu ocazia Zilei Regalității, 10 Mai, și de a participa la Crosul regal. Pe acestă cale ne exprimăm recunoștința față de Asociația voluntarilor Invictus România , față de domnii Patrick Luca, Gabriel Ion, care ne-au sprijinit. Sacrificiul aduce respect! Go Invictus ! „,Elitele intelectualității românești au rezistat în închisoare cu gândul la ideal, la cei rămași acasă și la Dumnezeu, căci despre Dumnezeu și credință vorbește poezia din carceră. Născută din suferința tinereții, poezia din celulă a devenit rugăciune, iar rugăciunea haină și hrană, mâncare și băutură, putere transfiguratoare”. „Gândul la Dumnezeu îi făcea pe deținuți să uite de durerea provocată de zalele de la picioare, care le rodea gleznele, iar celula devenea chilie în care Iisus fericea pe prigoniții pentru dreptate, îi întărea în credință și le îngrijea rănile mereu deschise ale demnității umane desfigurate de torționari”. „Radu Gyr, Nichifor Crainic, V. Voiculescu, Sandu Tudor, Valeriu Gafencu sunt câțiva, poate cei mai cunoscuți dintre poeții care fără hârtie și creion au scris poemul unui neam în suferință, care au descris în vers viața unui sfânt al închisorilor care peste timp a trebuit să mărturisească asemenea mucenicilor din Sevastia încă o dată credința în Dumnezeu și iubirea de neam” „Să nu trecem în uitare istoria acestei țări și faptele uimitoare pe care eroii și martirii le-au așezat la edificiul său spiritual. Să nu uităm faptele celor care au dat sens și geniu acestei națiuni și care, sacrificând totul, au luptat pentru un ideal și ne-au lăsat moștenire o țară”.

Prof.Carmen Maria Dindelegan

 

Lasati un comentariu