Depuneri de coroane la busturile revoluționarilor pașoptiști din Carei

• publicat la: 14 March 2019
Depuneri de coroane la busturile revoluționarilor pașoptiști din Carei

La data de 15 martie 1848, Avram Iancu şi Aron Pumnul au dat de la Târgu Mureș strigătul răsculării împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria , act votat în Dieta ungară întrunită la Pojon. Ei chemau poporul la o pri­mă adunare la Blaj, în Duminica Tomii, adunarea legendară din 3/15 Mai, pe Câmpia Libertăţii…. Programul Revoluţiei Române, formulat în 16 puncte era intitulat „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ”.

Punctul 1 solicita independenţa naţională a naţiunii române şi egalitatea în drepturi cu celelalte naţiuni din Transilvania. Se cereau apoi desfiinţarea iobăgiei fără nicio despăgubire din partea ţăranilor, libertăţi economice şi politice, învăţământ în limba română, etc.

Punctul 16 preciza că… „până când naţiunea română nu va fi naţiune constituită şi organizată cu vot deliberativ şi decisiv, reprezentată în camera legislativă…”.

În acelaşi timp, în „PETIŢIUNEA NAŢIONALĂ” nu era acceptată nicio dezbatere şi încercare de unire a Transilvaniei cu Ungaria. În calitate de PREFECT GENERAL, adică de conducător militar al revoluţiei româneşti, a fost numit tânărul avocat AVRAM IANCU. Acesta mai avea şi comanda directă a Legiunii a II-a „Auraria Gemina”, care cuprindea zona centrală a Munţilor Apuseni.
Ideologul Revoluției de la 1848 a fost Simion Bărnuțiu. Acesta a urmat timp de cinci ani studiile la Liceul Piarist din Carei pe care l-a absolvit în 1825, fiind un elev eminent. Şi-a dedicat toată viaţa sa poporului român din care a făcut parte….
„Care naţiune de pe pământ nu s’ar ridica de la mic până la mare, când îşi vede numărate zilele vieţii? Libertatea unui popor este bunul lui cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă; ce preţ mai are viaţa lui după ce şi-a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ? … Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi, pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag străinii aşa de uşor în partea lor, cum îi trag pe unii din celelalte clase, cari urlă împreună cu lupii şi sfâşie pe popor împreună cu aceştia; nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei; cugetaţi că alte popoare s-au luptat sute de ani pentru libertate,,.
Vineri, 15 martie 2019, de la ora 12,30, sunteți așteptați la bustul lui Avram Iancu și apoi al lui Simion Bărnuțiu din Carei pentru a depune jerbe de flori și a aduce cinstire așa cum se cuvine memoriei lor de revoluționari pașoptiști ce au luptat pentru drepturile românilor din Transilvania, pentru păstrarea identității românești și a integrității țării.


„Cine uită, nu merită”

https://www.buletindecarei.ro/2019/03/revolutia-de-la-1848-dieta-de-la-cluj-a-votat-anexarea-transilvaniei-la-ungaria-nesocotind-vointa-majoritatii-romanilor-ardeleni.html?fbclid=IwAR1jh7EveYtV0Sco1PMwFGDcEp16MWm3IGqODRQgXWRBFmG9FWyaQlOrejw

Lasati un comentariu