Despărțământul ASTRA Carei a depus jerbe de flori la busturile revoluționarilor pașoptiști

• publicat la: 15 martie 2021
Despărțământul ASTRA Carei a depus jerbe de flori la busturile revoluționarilor pașoptiști

Asociațiunea ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,,  Carei a depus azi jerbe de flori la busturile revoluționarilor care în 1848 au luptat atât pentru drepturile românilor iobagi cât mai ales împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria așa cum doreau revoluționarii pașoptiști maghiari.

Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției pașoptiste române, are un bust  la Carei în fața liceului piarist  unde a fost elev între anii 1820-1825. Bustul acestuia este încadrat de 2 tuia semiuscați care reduc vizibilitatea acestuia.

Bustul lui Avram Iancu de la Carei stă pe  un soclu masiv recent  reabilitat prin proiectul inițiat și  dus la bun sfârșit de Ilie Ciută.

Veșnică recunoștință bărbaților români care au luptat pentru neatârnarea țării noastre, pentru drepturile poporului român și pentru păstrarea identității românești.

Să le fie memoria binecuvântată din veac în veac!

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2021/03/programul-revolutiei-romane-pasoptiste-eroii-avram-iancu-si-simion-barnutiu-2.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/03/revolutia-de-la-1848-dieta-de-la-cluj-a-votat-anexarea-transilvaniei-la-ungaria-nesocotind-vointa-majoritatii-romanilor-ardeleni.html

comentarii

de Rebeleanu Valer la 16 martie 2021 - 14:49

Apreciez activitatea familiei CIUTĂ pentru cultivarea,educarea si pastrarea spiritului romanesc in orasul Carei.
Felicitari
Rebeleanu Valer

Raspunsuri

Lasati un comentariu