Când te manifești ca român la Carei și depui jerbe de flori la revoluționarii pașoptiști români

• publicat la: 16 martie 2021
Când te manifești ca român la Carei și depui jerbe de flori la revoluționarii pașoptiști români

Nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că la Carei atunci când te manifești ca român și îți cinstești eroii neamului ești catalogat ca  și …antimaghiar. O simplă depunere de jerbe de flori la busturile revoluționarilor pașoptiști români care au luptat pentru drepturile românilor și împotriva anexării Transilvaniei la Ungaria a provocat un val de dejecții din partea deja consacraților ,,coriști,,. Unii nu au nici noțiuni elementare de scriere și scriu cu literă mică numele proprii. Luni, 15 martie 2021, am depus câte  o jerbă de flori la busturile lui Avram Iancu și Simion Bărnuțiu. E interzis? Nu am înjurat e nimeni, nu am mers să deranjăm vreo manifestare sau vreo depunere de coroane ci am fost să ne cinstim eroii. Pentru că și noi facem parte dintr-un popor, poporul român care are o istorie  multimilenară.

Istoria  nu are  nici culoare politică și nici etnică așa că degeaba o vor unii confiscată. Noi, românii din Carei am fost greu încercați de-a lungul istoriei dar nu ne-am abandonat nici credința  și nici identitatea chiar  și atunci când am fost amenințați cu moartea sau expulzați din casele noastre pentru că nu am vrut să renunțăm la cetățenia română. Pentru un simplu fir de tricolor ascuns sub reverul hainei un elev a fost închis iar alții omorâți atunci când nu vroiau să își părăsească gospodăria lor.  Mormintele preoților parohi români George Marchiș și Romulus Marchiș au fost desființate din cimitirul central de lângă capela unde au fost  înmormântați! A trebuit să insistăm ani de zile pentru ca să nu fie mutat bustul lui Simion Bărnuțiu din fața liceului unde a studiat și acum ne contestați dreptul de a depune o jerbă de flori pentru că la 15 martie a contestat anexarea Transilvaniei la Ungaria?

Eroul Național Avram Iancu, conducătorul Revoluției pașoptiste române și Simion Bărnuțiu, ideologul Revoluției pașoptiste vor fi veșnic cinstiți și omagiați de românii din Carei indiferent cine este deranjat.

Spuneam nu demult că e o aventură ca să te manifești ca român în Carei și zi de zi  se confirmă afirmația. Iată una dintre dovezi….

Daniela Ciută

Lasati un comentariu