Centrul Cultural Carei apelează la Teatrul Ararat pentru omagierea lui Mihai Eminescu

• publicat la: 8 ianuarie 2020
Centrul Cultural Carei apelează la Teatrul Ararat pentru omagierea lui Mihai Eminescu

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Carei vă invită, miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 18.00, în sala Teatrului, la spectacolul  Pe mine mie …, redă-mă. Evenimentul reprezintă un concept original al Teatrului Ararat din Baia Mare și este construit integral pe versurile lui Mihai Eminescu. Intrarea este liberă!

Au apus acele vremuri în care Mihai Eminescu era omagiat  și prin spectacol având ca protagoniști  careieni de toate vârstele. Ultima manifestare dedicată nemuritorului Mihai Eminescu a avut loc în ianuarie 2018.

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/spectacol-la-carei-dedicat-lui-mihai-eminescu-si-zilei-culturii-nationale.html

În acest an vom aniversa 170 de ani de la nașterea gazetarului și patriotului Mihai Eminescu. Ca de obicei, Primăria Carei nu  apare pe afișul evenimentului organizat de Centrul Cultural din subordinea Primăriei.

Scenariul evenimentului redat de teatrul băimărean, construit de actorul şi regizorul Claudiu Pintican, a fost realizat, nu întâmplător, pornind de la un fragment din piesa lui W. Shakespeare, „Cum vă place”, unde, în monologul său, Jack Melancolicul atribuie fiecărei vîrste a vieţii un rol: omul e, mai întîi, prunc, apoi şcolar, pe urmă îndrăgostit, soldat, judecător, filosof şi… prunc, din nou.

Claudiu Pintican structurează întregul scenariu al spectacolului său în funcţie de aceste vîrste, conferindu-i un fir logic; sînt înşirate, astfel, ca perlele într-un şirag, versuri despre copilărie, dragoste, femeie etc. În total, regăsim fragmente din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele extrem de cunoscute, altele prea puţin, printre care toate „Scrisorile”, „Floare albastră”, „Odă (în metru antic)”, „Femeia, măr de ceartă”, „Luceafărul”, „Glossă”, „Memento mori”, „Cărţile” (aceasta din urmă fiind o altă sursă de inspiraţie pentru construirea întregului scenariu). Într-un spectacol-maraton, Claudiu Pintican demonstrează, fără putinţă de tăgadă, că este un actor de clasă, ce reuşeşte să recite, fără bîlbe şi extrem de convingător, „kilograme” de versuri.

Dacă elevii s-ar putea, într-o primă fază, să ofteze cu exasperare auzind că din nou trebuie să îngurgiteze poezie eminesciană, care le este predată, poate, nu tocmai inspirat în şcoală, cu siguranţă ei îşi vor schimba opinia în timpul vizionării spectacolului. Realizat cu minte de regizor, acesta reuşeşte să fie captivant de la început pînă la sfîrşit, fără a se constitui într-o înşiruire dezlînată de versuri culese la întîmplare din opera eminesciană. La reuşita lui contribuie, în egală măsură, muzica originală, semnată de Călin Ionce, şi prestaţia balerinei şi coregrafei Alina Szasz. Vocea actorului Claudiu Pintican este completată de intervenţiile, pe bandă, ale cîntăreţei Casandra Hauşi şi ale actorilor Diana Podăreanu, Adriana Covaci, Dana Ilie Bărbosu şi Anton Tauf.   În concluzie, „Pe mine mie… redă-mă” este o modalitate modernă, actuală şi captivantă de a-l cinsti pe Mihai Eminescu, altfel decît o facem (unii dintre noi) la şcoală.

Să nu uităm că Mihai Eminescu s-a remarcat ca un jurnalist de excepție fapt care i-a atras numeroși dușmani dar i-a și grăbit sfârșitul. A fost cel care a  pus bazele societății Carpații.  A fi modern nu înseamnă  a omite  informații  despre activitatea lui Mihai Eminescu sau despre biografia acestuia.

 

comentarii

de mai bine la 9 ianuarie 2020 - 05:24

Si mai bine era daca era pus pe manele si dat cu ceatara
(incetuc incetuc il manelizam si pe Eminescu,cultura=manele,manele)

Lasati un comentariu