Fermieri și Distribuitori – Acordați o ATENȚIE SPORITĂ securizării spațiilor de stocare a produselor de protecția plantelor din fermă

• publicat la: 14 aprilie 2020
Fermieri și Distribuitori –  Acordați o ATENȚIE SPORITĂ securizării spațiilor de stocare a produselor de protecția plantelor din fermă

Această perioadă este caracterizată de intensificarea activităților din câmp, necesitând o cantitate mare de produse de protecția plantelor și semințe. În paralel se înregistrează numeroase semnalări venite atât de la agricultori cât și din partea autorităților cu privire la faptul că activitatea infracțională în acest domeniu a crescut simțitor în ultimul timp, constatându-se sustrageri substanțiale de produse de protecția plantelor.

În luna martie, Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (D.A.E.S.P) a avertizat asupra faptului că activitatea de sustragere a produselor de protecția plantelor din interiorul magaziilor și depozitelor aparținând unor fermieri sau societăți comerciale s-a intensificat în județele Galați, Prahova și Brăila.

Recent depozitul unei mari companii distribuitoare de inputuri a căzut pradă hoților. Conform informațiilor, s-au sustras mii de litri de produse de protecția plantelor iar hoții erau foarte bine pregătiți și informați. Hoții au fost echipați corespunzător pentru a distruge gardul metalic și peretele metalic al depozitului și au avut la îndemână mașini performante cu care au putut rula cu viteză mare pe teren accidentat.

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM în colaborare cu  Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase solicită autorităților locale să colaboreze pentru a lua măsurile necesare pentru protejarea depozitelor și a magaziilor agricultorilor. De asemenea, AIPROM atrage atenția agricultorilor să manifeste atenție sporită în această perioadă deoarece hoții vor valorifica prada și vor pune în vânzare produsele de protecția plantelor sustrase din ferme sau din depozitele companiilor specializate. Este posibil ca infractorii să încerce să treacă clandestin peste graniță o parte din produse și semințe furate. Acordați o atenție sporită achizițiilor de astfel de produse, nu acceptați să achiziționați astfel de produse fără factură sau documente fiscale, aceste produse pot proveni din sustrageri din alte ferme și în timp ce vă bucurați că ați achiziționat un produs de calitate la un preț mic, un alt fermier suferă de pe urma pierderilor înregistrate în urma furtului. Nu uitati că oricând puteți fi în locul victimei.

Membrii AIPROM fac eforturi mari pentru a asigura necesarul de produse de protecția plantelor în condițiile restricțiilor impuse de criza actuală. Nu dorim ca eforturile noastre și ale dumneavoastră, distribuitori și fermieri, să fie anulate de activitatea infractorilor. Securizarea depozitelor de pesticide reprezintă un element extrem de important, mai ales atunci când necesarul de produse de protecția plantelor este ridicat. Protejați-vă afacerea! Spuneti STOP furtului de produse de protecția plantelor!

Mai jos, vă rugăm să găsiți o serie de măsuri minime pe care fermierii le pot lua pentru a-și securiza depozitul de pesticide și semințe astfel:

–          Depozitarea produsele de protecția plantelor se face într-un spațiu securizat, bine luminat, cu acces permis numai personalului autorizat și instruit;

–          Afișarea la vedere a numerelor de telefon pentru situații de urgență și a indicatoarelor potrivite pentru a delimita zona de depozitare a produselor de protecția plantelor;

–          Efectuarea periodică a inventarierii produselor de protecția plantelor din fermă;

–          Instruirea angajaților din fermă cu privire la măsurile necesare ce trebuie implementate pentru a preveni furtul de produse de protecția plantelor;

–          Reducerea la minim a perioadei de timp în care produsele de protecția plantelor sunt depozitate în fermă;

–          Blocarea căilor de de acces sau a intrărilor din apropierea depozitului de pesticide, pentru a evita sustragerile din depozit.

Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (D.A.E.S.P) vă recomandă să acționați prudent. Dacă ați identificat o persoană care încearcă să sustragă produse de protecția plantelor din fermă este important să procedați astfel:

ü  Nu confruntați persoana respectivă. Infractorul poate deveni violent dacă se simte amenințat

ü  Contactați Poliția Română. Pentru situații de urgență, apelați: 112

ü  Nu intrați și nu atingeți nimic de la locul infracțiunii

ü  Raportați autorităților competente orice vehicule sau persoane suspecte, furturi, semne de distrugere, scurgeri sau orice activitate neobișnuită din fermă

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM în colaborare cu Autoritatea Națională Fitosanitară, IGPR și alte asociații profesionale din agri-business derulează în prezent o campanie de informare a distribuitorilor și fermierilor pentru a se proteja împotriva furturilor de inputuri.

 

Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din Romania-AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 90% din piața de produse de protecția plantelor din România. Totodată, AIPROM este membru al Asociației Europene de Protecția Culturilor – ECPA. Obiectivul principal al industriei de protecția plantelor este acela de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România și-a propus să promoveze utilizarea responsabilă a produselor pentru protecția plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sănătos, satisfăcând, totodată, cererea tot mai mare de produsele agricole.

AIPROM dorește să fie motorul unei agriculturi durabile în România. AIPROM propune o abordare logică a managementului culturilor care să îmbine grija ecologică pentru un mediu divers și sănătos cu exigențele economice ale agriculturii. Industria de protecția plantelor promovează agricultura durabilă prin dezvoltarea de produse cu impact redus asupra mediului, prin încurajarea sistemului de agricultură integrată, prin angajarea în inițiative voluntare, prin construirea dialogului de-a lungul întregului lanț alimentar și sprijinirea, instruirea și formarea fermierilor.

Industria de protecția plantelor este pe deplin angajată în realizarea standardelor sistemului european de reglementare transpus în legislația românească. Siguranța alimentară este o responsabilitate comună, iar AIPROM colaborează strâns cu ceilalți actori din lanțul alimentar pentru îndeplinirea obiectivelor ce trebuie atinse de România în acest domeniu.

Lasati un comentariu