Expoziție la Carei cu obiecte tradiționale din Turkmenistan

• publicat la: 7 august 2020
Expoziție la Carei cu obiecte tradiționale din Turkmenistan

Joi, 6 august 2020, începând cu ora 16.00, în aer liber, în fața intrării principale a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției intitulate „Cultură și tradiție în Turkmenistan”.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” Carei. Prin intermediul platformei Zoom, E. S. Dl. Annammanet Annayev, Ambasadorul Turkmenistanului din România a transmis un mesaj celor prezenți, după care au luat cuvântul ing. Kovács Eugen, primarul municipiului Carei, domnul István Antal – deputat în Parlamentul României, președintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, care a prezentat detalii despre exponate, dar și despre minunata țară situată în Asia Centrală, după care dr. Attila Nándor Hágó, Șef secție la Muzeul Județean Satu Mare, Secția Carei și Tășnad a transmis câteva gânduri celor prezenți, subliniind importanța evenimentului.

 Expoziția se găsește în galeria de arte vizuale de la etajul castelului. Aceasta prezintă și promovează valorile culturale turkmene, precum faimoasele covoare fabricate manual, costumele naționale, bijuteriile argintate, diferitele produse naționale și instrumentele muzicale, mai exact viața turkmenă și natura sa minunată prin fotografii, împreună cu lucrările științifice ale președintelui Turkmenistanului, Excelența sa domnul Gurbanguly Berdituhamedov și alte materiale despre Turkmenistan. Istoria a mii de ani turkmeni este prezentată prin intermediul acestor exponate.

Manifestarea culturală a fost organizată de: Muzeul Județean Satu Mare, Secția Carei și Tășnad, Parlamentul României, Ambasada Turkmenistanului în România, Primăria Municipiului Carei, Direcția de Cultură a Municipiului Carei, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Lasati un comentariu