Vasile Mic și Vasile Cioră expun fără vernisaj la castelul din Carei

• publicat la: 17 martie 2021
Vasile Mic și Vasile Cioră expun fără vernisaj la castelul din Carei

Începând de luni, 22 martie 2021, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va putea fi vizitată expoziția comună de arte plastice a artiștilor Vasile Mic (pictură) și Vasile Cioră (sculptură).

Expoziția nu va avea parte de vernisaj, din cauza condițiilor pandemice.

Creațiile artiștilor vor fi expuse în sala de expoziții de la parterul castelului, respectiv în galeria de arte de la etajul castelului, în perioada 22 martie – 16 aprilie 2021 și pot fi admirate conform programului de vizitare a Muzeului Municipal Carei.

Vasile Cioră

      S-a născut la 26.04.1963 în comuna Călinești-Oaș, județul Satu Mare. Este absolvent al Școlii Populare de Artă Satu Mare – profesor Erdei Ștefan.

Are de mulți ani atelier propriu în  Călinești-Oaș, unde prelucrează marmură, granit și calcar, cu comenzi suficient de multe.

În județul Suceava există două monumente dedicate eroilor din cele două războaie mondiale realizate de Vasile Cioră.

În Timișoara și Arad a executat gravuri demne de luat în seamă, după cum i-au fost comandate.

A lucrat la obeliscul din Negrești-Oaș (ca angajat atunci al unei firme din Gherța Mică).

În curtea Bisericii Ortodoxe din Călinești-Oaș,  i-a dedicat un mic monument din marmură preotului Vasile Ciorbă, cel care a reconstruit în timpul comunismului  biserica din comună și a  construit o biserică în satul Coca, unde nu era biserică până atunci.

În comuna Bixad are realizat un monument în centru, după cum i-a fost comandat. De asemenea, în centrul comunei Certeze a gravat monumentul existent.

Răsticniri din piatră are realizate la mai toate bisericile ortodoxe din zona Oaș, de asemenea la mai multe biserici din Satu Mare.

Are un fiu, tot Vasile, care a absolvit cursurile Liceului de Artă Satu Mare,  cu atelier propriu în Călineti-Oaș, unde prelucrează marmură, cu comenzi suficiente.

 Vasile Mic

Vasile Mic este poet (din Țara Oașului, Satu Mare) și a fost angajat mai mulți ani redactor (șef rubrică economică) la  cotidianul „Gazeta de nord-vest” din Satu Mare, timp în care a colaborat la mai multe ziare și reviste:: „Flacăra”,  „Tineretul liber”, „Cuvântul”, „Ziua” etc.

Este autor a opt volume de versuri, din care unul în  română-engleză și altul în română-italiană. Colaborează cu versuri și cronici literare, cu interviuri la numeroase reviste , inclusiv la  „Destine literare” (Montreal, Canada),  „Arca”, „Argeș”, „Convorbiri literare”, „Vatra veche” și, desigur, în revista „Mișcarea literară”.

Artele plastice  le-a studiat… nu la vreo universitate de profil, ci  la fosta Școală Populară de Artă Satu Mare, timp în care a obținut un remarcabil loc II la o expoziție națională de pictură a tineretului.

Publică lucrări de artă color și alb-negru în revistele: „Destine  literare”, „Cetatea culturală”, „Vatra veche”, „Mărturii culturale”, „Convorbiri literare”. Și-a ilustrat trei dintre volumele sale de poezie.

A scris și publicat cronici la importante expoziții de artă plastică.

 

Petra Baciu

(publicată în revista „Mișcarea literară”)

Lasati un comentariu