Lansarea la Satu Mare a revistei școlare „Tradiții și obiceiuri la români”

• publicat la: 16 iunie 2021
Lansarea la Satu Mare a revistei școlare „Tradiții și obiceiuri la români”

Miercuri 16 iunie 2021, la Școala Gimnazială „Octavian Goga” Satu Mare s-a lansat revista de educație interculturală – ghid de activități extracurriculare – „Tradiții și obiceiuri la români”, proiect susținut de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare, coordonată de profesoarele: Corina Chindriș, Denisa Ioana Ținca și Margareta Sucitu, de la Școala  Gimnazială „Octavian  Goga”.

În perioada 2020- 2021 în cadrul proiectului educațional de parteneriat național cu participare internațională, semnat între Școala Gimnazială „Octavian Goga” Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare s-au realizat diferite activități cu participarea a  24 de  școli, (14  unități școlare din România, și 10 din Republica Moldova).

Acest proiect și-a propus revigorarea tradițiilor a folclorului autentic urmărind prin aceasta deprinderea copiilor cu  modalități diverse de exprimare, a tot ceea ce este  uman.  Prin  activitățile educative derulate în  cadrul  acestui  proiect, s-a pus accent  în  mod  special pe educația  conform  aspirațiilor  și  aptitudinilor copiilor, pe păstrarea și conservarea tradițiilor din diferite localități locuite de români, în țări diferite, urmărindu-se o relaționare interpersonală și fomarea de aptitudini și comportamente culturale. Elevii  au fost încurajați  să-și pună în  aplicare atât  inteligența  lingvistică,  cât  și  pe  cea  muzicală, interpersonală  sau  cea  spațial-artistică.

Proiectul „Tradiții și obiceiuri la români” și-a propus formarea și dezvoltarea conștiinței unei identități locale, zonale și naționale în rândul elevilor, stimularea creativității literare și artistice, sensibilizarea comunității cu privire la necesitatea activităților de voluntariat, dezvoltarea unor atitudini pozitive față de mediul local.

„O revistă școlară dedicată tradițiilor de pe întreg cuprinsul țării și din Republica Moldova, este un demers pe cât de util educativ, pe atât de luminat de simboluri. Salut această extraordinară inițiativă de a aduna, măcar în paginile unei reviste, neamul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, cu istoria și tradițiile lui fascinante. Este o revistă făcută cu multă simțire și har, care ar putea deveni un foarte util ghid pentru cei care vor să ducă mai departe și să aprofundeze acest înviorător demers.

În vremurile unei globalizări tot mai accentuate, misiunea aceasta de salvgardare a identității noastre, de valorizare a unui trecut nu de puține ori fabulos, devine un comandament stringent pentru toți aceia care sunt conștienți de importanța unui astfel de demers salutar.” – a declarat Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare.

Lasati un comentariu