PS Episcop Virgil Bercea a fost prezent la hramul parohiei Sf. Anton de Padova din Carei

• publicat la: 13 iunie 2021
PS Episcop Virgil Bercea a fost prezent la hramul parohiei Sf. Anton de Padova din Carei

Duminică, 13 iunie 2021, Biserica românească greco-catolică Sf Anton de pe strada Independentei şi-a sărbătorit hramul. A fost o zi însorită care a permis oficierea serviciului religios în curtea din spatele bisericii nu numai în prezenţa enoriaşilor ce formează comunitatea acestei parohii ci şi a altor credincioși sau a pelerinilor  sosiţi din alte  localităţi.

In jurul statuetei Sf Anton erau o mulţime de crini , florile cu care este înfăţişat în icoane şi care se sfinţesc cu această ocazie.

La 20 de ani de la sfințirea acestei biserici românești din Carei cu hramul Sf. Anton de Padova, PS Episcopul Virgil Bercea din Oradea a liturghisit la altarul de vară alături de un sobor însemnat de preoți. Răspunsurile au fost date de corul parohiei Sf. Anton și de seminariștii orădeni.

PS Episcopul Bercea a fost primit de corul parohiei și de primarul Kovacs, de această dată fără mască și fără eșarfă așa cum s-a prezentat la  Monumentul Ostașului Român de Ziua Eroilor.

Au slujit la altarul de vară  alături de  PS Episcopul Virgil Bercea, vicarul cu preoții Antoniu Chifor de la Episcopia Greco-Catolică Oradea, părintele paroh Iulian Palas și preacucernicii părinți Lucian Cociorva,  Silvestru Pogar, Ovidiu Marița, Răzvan Remeș, Florin Mădăras, ipodiaconul Cristian Borota, diaconul Gratian Guiaș, pr.Cristian Vadas.

Sfântul Anton de Padova a trăit într-o perioadă când oamenii uitaseră dragostea faţă de sfintele Scripturi şi dragostea faţă de Euharistie, fapt pentru care mulţi dintre ei au căzut în diferite erezii. De aceea, după ce el însuşi şi-a umplut sufletul de cunoaşterea şi iubirea Scripturilor şi a Euharistiei, a pornit prin lume pentru a le face cunoscute tuturor celor înşelaţi, viaţa din belşug care izvorăşte din ele (cf. In 10,10).

Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură.

În acest an, binecuvântarea copiilor  nu a mai avut loc în mod tradițional, cu cei mici adunați în fața statuii Sf. Anton de Padova ci a fost citită de la altarul de vară.

Hram 2020 …

La finalul evenimentului religios preotul paroh Iulian Palas a invitat persoanele consacrate și membrii Reuniunii Mariane să participe la o agapă iar celorlalți participanți li s-a oferit o carte poștală cu imagini ale parohiei precum și câteva felii de cozonac.

GALERIE FOTO

Parohia românească Sf. Anton de Padova nu apare pe HARTA CAREI, de la Primăria Carei, la adresa sa reală ci este marcată pe  locul Bisericii Sf. Apostol Andrei.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu