VIDEO. CAZEMATA și reconstituirile istorice

• publicat la: 27 noiembrie 2021
VIDEO. CAZEMATA și reconstituirile istorice

Astăzi, la Nojorid, au fost organizate reconstituiri istorice  și manifestări patriotice dedicate Zilei Naționale în organizarea col(r) dr.Constantin Moșincat, autorul monumentalei lucrări CAZEMATA.

După întâmpinarea Drapelului de luptă și a steagurilor Asociațiilor, comandantul Garnizoanei Oradea, însoțit de oficialități, a trecut în revistă Garda de Onoare constituită pentru eveniment.

A fost intonat Imnul Național de către Fanfara Militară a Garnizoanei și Corul de copii de la Școala Generală din Nojorid iar apoi s-a săvârșit o Rugăciune pentru eroi de către  preoții parohiei Nojorid.

Moderatori ai  evenimentului au fost col. r. ing. Dan Nicolae POINAR, col.r.dr.Constantin Moșincat,  Cpt. Sergiu Moldovan.

..

..

Despre volumul CAZEMATA a vorbit generalul de brigadă în rezervă Grigore Bartoș:

O lucrare interesantă despre un moment nodal din istoria poporului român. După cum e bine știut, toate popoarele au simțit, la un moment dat, nevoia să-și ridice fortificații. Cei ce le construiau, se simțeau amenințați. Geții și Dacii, considerați popor primordial, înmulțindu-se au „roit popoarele”, și au format Europa de astăzi, fapt pentru care până la apropierea legiunilor fraticide romane, nu au avut motive să-și ridice prea multe întărituri, căci ei se credeau de drept și de fapt stăpânii acestor locuri și potrivit filosofiei lor, chiar nemuritori.

Am bătut linia fortificată, din cazemată în cazemată. Unii istorici ne-au cerut informații despre ea, dar nimeni până acum nu le-a valorificat, interesul față de acestea fiind redus la senzaționalul din media. Dragi cititori, această Cazemată este o operă magistrală care reflectă strategia militară românească de apărare a Hotarelor României Mari. Cinste Ție Popor Român și Bravă Armată, care ați știut să aplicați deviza învingătoare: „Prin noi Înșine”!

Onoare celor ce a avut ideea și inteligența ca atunci să proiecteze și să trudească la facerea cazematelor. Felicitări colonelului (r) Dr. Constantin Moșincat, cel care, după un travaliu de 25 de ani, ne-o redă, în sinteză, la dimensiunea ei reală, scrisă cu acribie, răbdare, tenacitate, iscusință și meticulozitatea necesară redactării unei opere științifice unicat, valoroasă prin conținut și informație, și mai cu seamă tuturor trebuincioasă. Așa se construiesc obiectivele de Țară: în teren și suflete. Mergeți de la vest la est în Dobrogea, sau în Banat și Cernăuți, ori Chișinău și veți găsi dovada iubirii de țară și sacrificiul poporului dăltuită în cruci, monumente și obeliscuri și veți împărtășii, fără a rătăci, valorile Credinței ostașului român.

Cazemata, gândită ca o construcție militară, făcută cu trudă intelectuală, demnă de admirat, pentru a fi dăruită națiunii române, ne deschide ochii asupra hărții contururilor României Mari, presărate cu bornele sale fortificate. În ea autorul pune apărarea în prim-plan politic și militar, tranșant, dar cu argumente, apoi stârnește provocări despre frământările și răspunderile acelora care s-au luptat vitejește, din Ordinul Patriei, pe fronturile din Est și Vest. Eu nu laud cartea, căci ea se recomandă singură, nu doar prin titlul incitant, ci am să afirm că are cel puțin meritul de a ridica, în subsidiar, o întrebare de mare curaj și actualitate: Care este astăzi Cazemata neamului românesc?

***

Prima grijă a maghiarilor după Dictatul de la Viena, a fost să șteargă orice urmă de identitate românească, apoi să alunge și să distrugă intelectualitatea, acțiune care a continuat și după 1944, până în anul 1964 (și cu forme subtile și astăzi, de către urmașii horthyiștilor, ce ascultă încă poruncile de la Budapesta). Apoi a venit rândul distrugerii liniei fortificate, precum au procedat și sovieticii cu cele din est. Cazematele au fost aruncate în aer, iar fierul rezultat a fost dus în Ungaria, după cum documentat arată autorul. Aceiași țărani care au participat la edificarea fortificațiilor transportau fierul la centrele ungurești de colectare ordonate de administrația horthyistă.

***

Iată de ce, astfel de cărți de învățătură sunt necesare. Cazemata exprimă voința națiunii române de a-și apăra vatra, cu sacrificiul bănesc și uman enorm, risipit însă prin incapacitatea Regilor de a-și asuma răspunderea. Carol al II-lea și Mihai I i-au trădat pe români. Trebuie să spunem adevărul. Altfel, generații întregi vor face din lași eroi, și le vor uita faptele celor cu adevărat merituoși.

Din Cazemate au rămas ruine abandonate „ca mantaua muiată de ploaie”, dar s-au păstrat niște modele de vrednici ofițeri devotați, harnici, inteligenți, cum fusese „creatorul” cazematelor colonelul inginer Dumitru Vasiliu, colonel Constantin Vissarion, surprinși în frumoase portrete, dar și grade mici, mânuitori ai traiectoriilor de foc ai Cazematelor, a cărei rezistență a fost probată doar în încercările din poligon.

Colonelul dr. Constantin Moșincat, spirit deschis și obiectiv, de cercetător titrat și militar „stăpân pe simfonia motoarelor” (tanchist), cu măiestrie remarcă calitățile umane, povestite cu farmec ca în „Pădurea Eminescu”, sau în dialogul cu „unchiul Văsălica”, ori pe traseul conferințelor ținute de Plt.TR., atunci Gabriel Țepelea –(academicianul de mai târziu).

Remarcabilă și cuprinzătoare documentare, ingenios concepută lucrare!

Luni, 29 noiembrie 2021, de la ora 17,00, la Sala de festivă a Protopopiatului Ortodox Oradea (str. R. Ciorogariu nr. 8) va avea loc lansarea oficială a volumului CAZEMATA.

Program:

Moment muzical – Simfonia Cazematei – Alexandrina și Florian CHELU

Alocuţiuni la volumul Cazemata:

 Pr. Ștefan AVRAM, Tipografia și Editura Aureo Oradea;

 Ing. Miorița SĂTEANU, Cetățean de Onoare al Mun. Oradea;

 Grupul coral „Marna” – solistă: Monica Rusu

 Gl. Bg. r. Grigore BARTOȘ – însemnări despre Cazemată;

 Col. r. dr. Constantin MOŞINCAT – autorul volumului Cazemata;

 RECITAL – CORUL VETERANILOR „General Traian Moşoiu” – Oradea, dirijor prof. Ion Fluieraş

Daniela Ciută

Lasati un comentariu