Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România

• publicat la: 27 martie 2022
Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România
Marcăm astăzi, 27 Martie, Ziua revenirii Basarabiei la Patria-Mamă. Un pas, primul, dar gigantic, îndrăzneţ, de urmat pentru a se ajunge la 1 Decembrie 1918.
Astăzi se împlinesc 104 de la Unirea Basarabiei cu România. Începând cu anul 2017, ziua de 27 martie a devenit sărbătoare națională prin decizia Parlamentului.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Această unire a fost de fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia țaristă în anul 1812.

Pe 27 martie 1918,  a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.

.
Centenarul Unirii Basarabiei cu țara mamă România a fost marcat și la Carei, la data de 24 martie 2018.
.
https://www.buletindecarei.ro/2018/03/marcarea-la-carei-a-centenarului-unirii-cu-basarabia-lansare-de-carte.html
 .
Basarabia, în inimile noastre!
Basarabia, o lacrimă a Neamului Românesc!
Basarabia, e România!
.
.
Buletin de Carei

Lasati un comentariu