Ministerul de Interne ignoră românii greco-catolici

• publicat la: 26 aprilie 2022
Ministerul de Interne ignoră românii greco-catolici

Atragem atenția Ministerului Afacerilor Interne că în România există și români greco-catolici care sărbătoresc Învierea Domnului adică Paștele la aceeași dată cu românii ortodocși. Nu este pentru prima dată când se fac astfel de gafe. E omenește a greși dar când persiști în greșeală e vorba deja despre cu totul altceva.

Istoria românească greco-catolică este determinată de acel pas făcut între 1698 și 1701, la Alba Iulia, de mitropolitul ortodox al comunității românești din Ardeal, Anghel Atanasie, care acceptă această unire cu biserica Romei din dorința de a oferi propriilor credincioși un statut național recunoscut. În Transilvania, singurele națiuni recunoscute erau oricare altele în afara românilor. La fel, confesiunea ortodoxă nu era recunoscută oficial de autorități. Această unire religioasă s-a dorit a fi recuperarea unor drepturi pentru populația majoritară în fapt. E drept că habsburgii au intervenit și împărăteasa Maria Tereza a decis să-l trimită pe generalul Nicolae Adolf von Bukow, cu numeroase unităţi de cavalerie şi infanterie, pentru a reprima orice împotrivire la greco-catolicism.

Cea mai mare barbarie comisă de generalul Bukow a fost distrugerea a zeci de schituri şi mănăstiri româneşti din Transilvania (aproape două sute la număr), cele din lemn fiind arse, iar cele din piatră şi cărămidă distruse cu tunurile, mai ales în părţile Sibiului şi Făgăraşului. Cele rămase au fost trecute în stăpânirea Bisericii unite, dar la scurt timp au fost desfiinţate, din lipsă de călugări. Din această cauză, Biserica ortodoxă din Transilvania n-a mai avut nici o mănăstire până după 1918.

Mai apoi, după actul unificării de la 1918, la Alba Iulia, importanța bisericii greco-catolice a fost foarte clar definită în Constituția din 1923. I se recunoștea, asemeni bisericii ortodoxe, statutul de biserică națională și românească.

În aceste condiții, solicităm Ministerului Afacerilor Interne să ia  la cunoștință despre existența românilor de religie greco-catolică care sărbătoresc Paștele la aceeași dată cu ortodocșii pentru că sunt de același neam, au aceiași părinți și bunici.

Buletin de Carei

..

În atenția Guvernului Ciucă! Nu vă bateți joc și de românii greco-catolici

 

 

Lasati un comentariu