Avram Iancu comemorat la Marna Nouă. VIDEO

• publicat la: 14 septembrie 2022
Avram Iancu comemorat la Marna  Nouă. VIDEO

Astăzi, 14 septembrie 2022, a avut loc la Marna Nouă comemorarea Eroului Național Avram Iancu. Românii au venit în alai de la biserica din sat unde au participat la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Înălţarea Sfintei Cruci la Marna Nouă. VIDEO

În fața bustului lui Avram Iancu, părintele paroh Călin Pop a săvârșit un parastas de pomenire a lui Avram Iancu la 150 de ani de la moartea sa. A onorat cu prezenta, ca în fiecare an, primarul comunei Sanislău, Kardos Zoltan.
Au participat reprezentanți ai asociațiilor ASTRA și Avram Iancu din Carei. Grupul de moațe din Marna Nouă, în frumoase costume populare tradiționale, au dat glas cântecelor noastre de suflet. Au rostit alocuțiuni primarul Kardos Zoltan, prof.Viorica Tomai din partea sătenilor, ing.Daniela Ciută din partea ASTRA și Victor Micle din partea societății Avram Iancu.

GALERIE FOTO

Gospodinele din sat au răsfățat la final participanții la comemorare cu bunătăți preparate după rețetele bunicilor.

Pentru cei care nu dețin datele corecte despre Avram Iancu, precizăm că acesta a absolvit Facultatea de Drept din Cluj…NU din Budapesta. Anul revoluției, 1848, l-a găsit  pe Avram Iancu cancelist la Tabla Regală din Târgu Mureș, actuala Curte de Apel.

În timpul Revoluţiei, Avram Iancu a fost conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, cu ajutorul cărora a organizat apărarea în acea zonă. A respins multe atacuri ale armatei maghiare care erau superioare atât ca număr cât şi ca armament, câstigându-şi astfel numele de „Craiul (crăişorul) munţilor”. Înfrângerea armatelor maghiare bine dotate nu i se iartă nici acum de urmașii celor care vroiau să ocupe teritoriile românești și îl acuză de crime de război când de fapt Avram Iancu nu a făcut decât să se apere.

Dârzenia cu care a luptat și a organizat toată apărarea Munților Apuseni a impresionat și a rămas adânc întipărită în conștiința poporului ca un exemplu de urmat. Fiecare casă de român are o imagine cu Avram Iancu ținută ca o icoană la care să te închini în ceas de nevoi. Spiritul său este mai viu ca niciodată acum, când avem mare nevoie de lideri, de conducători patrioți nu de politicieni corupți și oportuniști.

Avram Iancu a demonstrat că dragostea de neam și țară este  un zid de nepătruns pentru dușmani, indiferent de cât de bine sunt ei dotați.

Buletin de Carei

 

 

 

Lasati un comentariu