Peste 66 de tone de deșeuri au fost oprite la frontieră. Granițele României sunt asaltate de sute de mii de tone de deșeuri

• publicat la: 18 octombrie 2022
Peste 66 de tone de deșeuri au fost oprite la frontieră. Granițele României sunt asaltate de sute de mii de tone de deșeuri

Nicio săptămână fără stoparea de zeci de tone de deșuri, în special de aluminiu, la granița cu Ungaria. Vor avea liber la intrare după aderarea la spațiul Schengen? Vom deveni groapa de gunoi a Europei?

Poliţiştii de frontieră sătmăreni în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Satu Mare nu au permis intrarea în ţară a unui automarfar încărcat cu deșeuri din aluminiu. Deşeurile erau destinate unei firme din județul Satu Mare însă au fost returnate societăţii expeditoare.

Luni, 17 octombrie a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetățean român în vârstă de 43 de ani. Acesta conducea un automarfar înmatriculat în România și transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri din aluminiu, de la o societate comercială din Slovacia către o firmă din județul Satu Mare.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii de Mediu Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate – în total 66.200 kg – nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente necesare importului de deșeuri.

Conform legislaţiei în vigoare, persoana în cauză nu a putut prezenta Anexa nr. 7 la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006.

De asemenea, șoferul a încălcat legislația privind masa maximă autorizată de transport pentru acest tip de automarfar, depășind cu aproximativ 20 de tone această limită.

În acest caz, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

Lasati un comentariu