Trecem la ora de iarnă

• publicat la: 29 octombrie 2022
Trecem la ora de iarnă

Schimbarea orei are loc în noaptea de sâmbătă 29 octombrie spre duminică 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00 .

Trecerea la ora de iarnă 2022 are loc în noaptea de sâmbătă, 29 octombrie, spre duminică, 30 octombrie 2022. România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În această noapte, românii vor trebui să-și dea ceasurile înapoi cu o oră: adica ora 4:00 dimineața devine ora 3:00 dimineața.

O oră în plus sau o oră în minus de lumină/întuneric?

Este dezbaterea care animă de mulți ani internetul, dar odată cu criza energetică pe care o traversează acum Europa din cauza războiului, apar și alte argumente și temeri.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, și chiar s-a pus problema la nivelul Uniunii Europene ca ora să nu mai fie schimbată, o idee agreată de foarte mulți oameni, care sunt bulversați de această decalare a rutinei zilnice, resimțind-o inclusiv la nivel fizic.

Lasati un comentariu