Urmașii românilor persecutați etnic în 1940 au semnalat la CNCD București discriminarea la care sunt supuși

• publicat la: 29 martie 2023
Urmașii românilor persecutați etnic în 1940 au semnalat la CNCD București discriminarea la care sunt supuși

Luni, 27 martie 2023, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei a fost citată la CNCD, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a sesizării depuse privind modul de aplicare a Legii 154/2021.

Am fost prezentă la sediul CNCD din București alături de dr.Viorica Sava, vicepreședintele asociației. Ne-au fost alături români implicați în procesul de restabilire a egalității în drepturi cu minoritarii din România.

Urmare a definitiei Discriminării postată pe pagina CNCD, ne-am adresat cu încredere instituției autonome, de stat, care este CNCD.
.
Ne-a primit chiar Csaba Asztalos, presedintele cu rang de secretar de stat. Am aflat că are rădăcini chiar în județul Satu Mare deci un bun cunoscător al realităților zonei mai ales că și mama dumnealui este beneficiar de indemnizație după cum afirma chiar dânsul. După expunerea solicitărilor noastre, referitoare la constatarea discriminării, am fost informați că o comisie formată din 11 persoane va analiza această cauză și ni se va remite  un răspuns. Menționez  că din comitetul director fac parte 9 persoane, toate cu grad de secretar de stat.
Problemele noastre, ale urmașilor românilor persecutați etnic și expulzați din casele lor  în 1940, se reduc la faptul că urmașii românilor nu au drepturi egale cu urmașii minoritarilor deci suntem discriminați.

Legea 154/2021 nu își face efectul pentru urmașii românilor persecutați etnic în 1940.

E ceva deosebit să cerem egalitate în drepturi și eliminarea discriminării?!

În susținerea demersurilor noastre am depus la registratura CNCD documente oficiale, primite de la casele județene de pensii din țară, care atestă că există persoane care încasează indemnizații potrivit  legii 154/2021 deci legea își produce efectul doar pentru urmașii minoritarilor. Literele c) și g) din legea 154/2021 sunt mereu amânate la plata indemnizațiilor pe un motiv penibil referitor la bugetul de stat. Se așteaptă cumva ca să se reducă numărul persoanelor beneficiare de aceste indemnizații pe motive de vârstă înaintată?

La discuțiile purtate cu președintele CNCD, Csaba Asztalos, am menționat și faptul că s-a emis în iulie 2022 Legea 210 care a intrat imediat în vigoare adică și-a produs efectul de la 1 august 2022 și prin care au intrat la plata indemnizațiilor și ultimi urmași ai minoritarilor prevăzuți în legea 154/2021.

Urmașii românilor persecutați etnic și expulzați din casele lor în 1940 trebuie să bată drumurile către capitală pentru a obține….EGALITATE ÎN DREPTURI CU MINORITARII!

Am semnalat aceste aspecte  și parlamentarilor din județ dar nu numai dar aceștia nu au avut în toți acești ani de discriminare nicio inițiativă legislativă care să corecteze punerea în aplicare a legii 154/2021. S-au limitat doar la simple interpelări adresate miniștrilor din Guvern.

Printr-o simplă rectificare bugetară ar ajunge la casele județene de pensii sumele necesară punerii în plată a indemnizațiilor prevăzute prin legea 154/2021. Trebuie doar voință din partea parlamentarilor, o voință la fel de mare ca cea cu care vin să ne convingă să le dăm voturile.

Ne rezervăm dreptul de a protesta în continuare până la ELIMINAREA DISCRIMINĂRII românilor din România.

Daniela Ciută,

președinte Asociația românilor expulzați și refugiați în 1940, filiala Carei

 

Lasati un comentariu