Tupeu! Vicepremierul Hunor a nesocotit limba oficială la Carei dar vrea lege specială pentru limba și simbolurile ungurești

• publicat la: 30 aprilie 2023
Tupeu! Vicepremierul Hunor a nesocotit limba oficială la Carei dar vrea lege specială pentru limba și simbolurile ungurești

Vineri și sâmbătă a avut loc la Timișoara congresul UDMR. Preşedintele UMDRKelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că reprezentanţii Uniunii sunt furioşi şi trebuie să clarifice, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne, precizând că astfel trebuie să se asigure ca niciun judecător să nu aplice propriile sale idei în locul legii.

Kelemen Hunor a afirmat, la Congresul UDMR de la Timişoara, că în mandatul său de preşedinte a abordat probleme specifice comunităţii maghiare care au fost ţinute închise în sertare de către guverne. “Sunt deosebit de mândru că, în ultimii patru ani, am abordat şi probleme specifice comunităţii maghiare care, pentru mult timp, au fost ţinute închise în sertare de către guverne. Localităţile noastre pot folosi în mod oficial propriile steaguri şi steme, dar, din păcate, acest lucru a adus cu sine şi multe atacuri, lucru pe care nu-l putem evita în acest moment. Nu putem evita faptul că tot felul de persoane nechibzuite ne dau în judecată, nici faptul că unii judecători decid după bunul lor plac, după propriile lor valori şi care, în unele cazuri, nu fac dreptate”, a afirmat cu tupeul caracteristic liderul UDMR. Nu a scos  niciun cuvânt despre comportamentul disciminatoriu la adresa românilor practicat de primarii UDMR în localitățile Carei sau Satu Mare de exemplu dar nu numai.

Nu a dat nicio explicație pentru faptul că la Carei, în România, unde a fost prezentat ca și vicepremier la data de 12 aprilie 2023, a nesocotit caracterul oficial al limbii române și s-a adresat celor prezenți pe domeniul public în limba maghiară și abia apoi în limba română. Tot  la Carei, pe domeniul public, la dezvelirea fără aprobări legale a unui grup statuar la data de 12 aprilie 2023, prezentarea invitaților s-a făcut exclusiv în limba maghiară, de asemenea și discursul președintei Ungariei și al celor 2 episcopi au rămas netraduse în limba română fără ca vicepremierul Hunor să ia atitudine.

Vicepremierul și președintele UDMR Hunor nu a luat  nicun fel de atitudine nici atunci când pentru Carei și Tășnad s-au aprobat clase de profesională pentru specializările ospătar și vânzător comercial doar cu predare în limba maghiară de parcă românii nu ar avea dreptul la învățământ profesional în limba maternă, limba oficială a țării, pentru toate specializările.

Ce fel de credibilitate poate avea atunci președintele UDMR când cere doar favoruri speciale? Când președintele UDMR va cere să se aplice aceeași legislație din România și pentru primarii și demnitarii UDMR atunci va deveni credibil.

Am asistat săptămâna trecută la  un proces la Judecătoria Carei unde un tânăr de 25 de ani din România  nu a știut să se exprime DELOC în limba română și a a vut  nevoie de translator. Adică nu a știut să poarte  nici măcar un dialog obișnuit, fără termeni juridici.

Ce părere aveți domnule vicepremier Kelemen Hunor, președinte ales al UDMR din România?

Este normal ca un cetățean să nu cunoască DELOC limba țării în care trăiește?

Chiar nu ne puteți pretinde să avem înțelegere pentru toate pretențiile emise de dvs în timp ce obligațiile le pasați altora.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu