LA CAREI, ÎN 2023, UN MONUMENT PENTRU (NE)LINIȘTEA NOASTRĂ…

• publicat la: 23 iunie 2023
LA CAREI, ÎN 2023, UN MONUMENT  PENTRU (NE)LINIȘTEA NOASTRĂ…

Sunt convins că foarte mulți dintre dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri ori auziți despre ele, ați auzit de expresia „ultima palmă de pământ românesc eliberată în Ardeal”? Este vorba, firește, despre municipiul Carei. Dacă n-ați fost vreodată prin urbea de la frontiera de nord-vest a României, e bine să ajungeți pe aici și să vedeți și „Monumentul Ostașului Român”, operă a renumitului sculptor băimărean Gheza Vida. Câtă vreme îl veți mai putea vedea așa cum l-a conceput autorul!  Monumentul a fost finalizat în anul 1964 și este amplasat în centrul orașului, cu ocazia marcării a două decenii de la luptele din zona Careiului din timpul celui de-al doilea război mondial.

În luna august a anului trecut, scriam câte ceva aici în „Jurnal…” despre o ședință publică la primăria din Carei, ținută pe 10 august 2022, de dezbateri privind un proiect de transformare a arealului acestui monument în ceva ce doar niște creiere înfierbântate (și, în plus, ahtiate după bani, cred eu) pot concepe, în totala încălcare a normelor legale în materie de monumente istorice! Bineînțeles, un proiect „îmbrăcat” în fel de fel de „artificii” care să „pape” cât mai mulți bani din banul public și care să umple de penibil însăși semnificația de bază a acestui monument. Revin cu aceste rânduri de azi tocmai din cauza faptului că săptămâna trecută, în data de 15 iunie, într-o ședință de consiliu local din Carei, consiliu dominat „copios” de UDMR, secondat de reprezentanții altor partide care nu vor să-l supere pe domnul primar, a fost reluată problema proiectului pentru reamenajarea zonei Monumentului Ostașului Român din Carei, în valoare de 27,7 milioane lei.

La această ședință, consilierii locali careieni au votat, fără nicio „apăsare”, documentația tehnică pentru obiectivul de investiție „Remanajare parc zona Monumentului Ostașului Român” în condițiile în care acest proiect urmează să fie depus spre finanțare în cadrul PNRR. Adică în acea „biblie” de muls și „ciupit” bani! Lucrările efective de construcții și montaj s-ar ridica la 20,9 milioane lei cu TVA inclus (17,56 milioane lei fără TVA). Alte detalii „mirobolante” despre cum au gândit „făcătorii” acest proiect, puteți găsi în primul link inserat la „Surse”, la finalul rândurilor de față. Nu de altceva, dar acel „portal de știri” de la acest link este gestionat fix de un consilier de-al primarului. Presă independentă, nu-i așa?

Nu am să reiau aici detaliile destul de netransparente în faza inițială a proiectului, dar țin să precizez că absolut nicio observație primită la ședința de dezbatere publică din 10 august anul trecut nu a fost luată în seamă! La fel cum primăria din Carei nu bagă-n seamă și faptul că au ridicat în aprilie a.c., în fața primăriei, o controversată statuie a lui Ferenc Kölcsey, autorul textului imnului național al Ungariei. în limite ieșite din legalitate și inaugurată în prezența controversată a președintei Ungariei, cea care, la ordinul lui Viktor Orban, bagă bețe prin gardul unei vieți și conviețuiri normale în afara granițelor unde dânsa are prerogative legale. Că veni vorba, evidența spune că statuia aceasta este amplasată ilegal, iar conform Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, statuia poetului și politicianului Ferenc Kölcsey nu este conformă cu avizul Ministerului Culturii nr. 2/MFP/2023, iar, prin procesul verbal de constatare si sancționare a contravenției nr. 7204/11.04.2023, primarul municipiului Carei a fost sancționat cu o amenda de 10.000 lei și s-a dispus ca sancțiune complementară „desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.”

Credeți că primarului respectiv îi pasă? În ultima perioadă, am trecut destul de des prin acea zonă și este fix acolo, exact în starea ilegală constatată. Nimeni nu face nimic! Dar să revenim la monumentul despre care vorbeam anterior. Și ca să nu existe dubii, am să reiterez ceea ce am mai spus în mai multe articole de-ale mele, fiind întrebat de mai mulți amici, unguri și români, deopotrivă, dacă „am ceva cu ungurii”, pentru că în unele articole din ultimul an „m-am legat” de unele derapaje „orbaniste” și nu numai și de cântatul în strună către acesta al UDMR-ului de pe plaiurile mioritice. Nu am nimic cu nimeni, stimați monșeri și „kedves hölgyeim és uraim”!

Respect pe orice reprezentant al speciei Homo Sapiens, indiferent de etnie, culoare, credință, cultură etc, dacă e om și nu „cutră”! Am ceva doar cu prostia, cu reaua voință, cu șovinismul, cu xenofobia, cu rasismul și disprețul față de români, românitate și România! Restul e cancan! Spun asta ca unul care respectă orice om care-i cetățean al nației sale, indiferent în ce limbă-și spune rugăciunea de dimineață ori înjurăturile de seară!

Prin cele scrise aici îmi exprim, încă o dată, clara îngrijorare pentru ceea ce va deveni arealul monumentului din Carei, areal plănuit a fi umplut, efectiv, cu betoane și care, din păcate, va ascunde și nu va pune în valoare acest monument, în condițiile în care, din nou, se încalcă legea și aici. Autoritățile statului tac chitic și „n-au nicio treabă cu trăgaciul”!

Cât era UDMR la guvernare, aș mai putea înțelege, dar acum ce-l oprește pe acest stat să dea peste degete celor ce vor să-ncalce legea? Am să reiau din datele despre care scriam anul trecut și am să trec, din nou, în revistă câteva date despre acest monument și despre sculptorul Gheza Vida și câte ceva din „periplul” actual al monumentului, planificat a fi „repus în valoare” într-un stil ciudat și chiar răuvoitor!

Am să-ncep prin a aduce aminte tuturor că bătălia de la Carei din octombrie 1944, precum şi data de 25 Octombrie au devenit, începând cu anul 1959, ziua în care România îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Monumentul, devenit emblematic în timp, a fost dezvelit în anul 1964, în centrul orașului, după cum spuneam anterior, fiind inaugurat în prezența ministrului Forțelor Armate de atunci, Leontin Sălăjan.

Monumentul este opera sculptorului Gheza Vida și a arhitectului Anton Dâmboianu. Acest monument reprezintă și trebuie să continue să reprezinte, fără dubiu, un loc de omagiere a eroilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial, dar și în luptele pentru țară din toate timpurile. Firește, datorită amplasării, este unul din monumentele cele mai vizitate ale orașului Carei.

Monumentul este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în „Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004. Monumentul este realizat din piatră albă, cu o deschidere frontală  de 18 metri, adâncimea de cinci metri și înălțimea de 12 metri. Monumentul este compus din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu încrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii, al vieții), chipul unui ostaș, care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (un simbol al flăcării veșnice). Pe monument este inscripționat următorul text: „Glorie ostașilor armatei române căzuți în lupta pentru eliberarea Patriei”. 

Așa cum am mai relatat anul trecut, pe 10 august 2022, a avut loc, la sediul Primăriei din Carei, acea dezbatere publică pentru proiectul primăriei Carei denumit „Reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român”, un proiect în valoare de cinci milioane de euro, al cărui manager de proiect este nimeni altul decât primarul orașului Carei, domnul Kovacs Eugen.

Ca să înțelegeți cine este acest domn, membru UDMR, aflat la al cincilea mandat în fruntea administrației locale, acesta declarase public, într-o ședință de consiliu local în anul 2018, despre acest monument că este unul „politic”. Fapt pentru care o fi decis să-l umple el cu niște…„produs turcesc”?!

Este același domn care, constant, refuză amplasarea în spațiul public aflat în administrarea urbei a unui catarg cu drapel românesc, demers susținut de mai multe asociații culturale românești, cărora dom’ primar „le-a dat cu flit” în mod constant!

Unul dintre motivele (exprimate public de acest domn) pentru care nu a fost de acord cu drapel românesc pe catarg în centrul orașului este că s-ar „întărâta” sentimentele maghiarilor din urbe! Hilar, dar asta gândește primarul Kovacs din Carei, călare pe fițe „europeniste”!

Nicolae Uszkai

integral pe jurnalfm.ro

Lasati un comentariu