MIHAI EMINESCU veșnic în sufletul neamului românesc

• publicat la: 15 iunie 2023
MIHAI EMINESCU veșnic în sufletul neamului românesc

Astăzi, 15 iunie 2023, se împlinesc 134 de ani de la trecerea la cele veșnice a românului absolut Mihai Eminescu.

Eminescu este poetul naţional al României. Dar Eminescu nu este numai atât. Mihai Eminescu este românul absolut care a luptat mereu pentru națiunea sa. Este gazetarul cu pana incomodă pentru cei corupți și neiubitori de popor românesc.

Visul său a fost refacerea „Daciei Mari”, unirea tuturor românilor sub un singur conducător, readucerea Transilvaniei la patria mamă.

Puţină lume ştie, chiar şi azi, că militantul Mihai Eminescu, membru al societăţii cu caracter secret „Carpaţii”, constituită, poate nu întâmplător, într-o zi de 24 ianuarie, era urmărit pas cu pas de agenţii Imperiului austro-ungar, pentru care devenise „periculos”. “Carpaţii” milita pentru Unirea Transilvaniei cu ţara şi Eminescu deranja. Atât de mult încât P.P. Carp îi scrie de la Viena lui T. Maiorescu celebra sentinţă: „Şi mai potoliţi-l pe Eminescu!”.

Dar Mihai Eminescu a fost de neoprit.

Dragostea sa pentru poporul său, patriotismul său curat au fost de neoprit așa că s-a recurs la înlăturarea sa fizică.

Doar fizic a putut fi înlăturat pentru că Mihai Eminescu este nemuritor și trăiește în sufletul fiecărui român care-și iubește patria și neamul.

Eminescu a fost ucis, la propriu, acum 134 de ani,  în sanatoriul Șuțu, pe când cânta  „Deşteaptă-te române!”.

Eminescu a fost ucis de trei ori, ultimul act derulându-se continuu, de 134 de ani încoace. La 33 de ani, uciderea publică, moartea civilă, când a fost interzis, arestat, eliminat din presa şi, ulterior, internat la nebuni. La 39 de ani, când a fost asasinat la  Sanatoriul Sutu. Şi, de la înmormântarea sa – când pentru prima oara s-a inoculat ideea că Eminescu trebuie să rămână generaţiilor viitoare doar ca poet, şi nu ca ziarist, luptător şi gânditor naţional – şi până astăzi.

Dușmanilor acestui popor le este frică și acum de opera lui Mihai Eminescu și avem cazuri în care cei care recită din lirica sa sunt acționați în instanță.

Dar pe  noi, românii, nu ne sperie nici instanța, nici amenințările și nici presiunile la care suntem supuși atunci când îl omagiem pe Mihai Eminescu.

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ţine toate minte
Şi ar sta să le asculte?…
Tu aşează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deşarte
Vreme trece, vreme vine.
.
Mihai Eminescu va fi comemorat la Carei, în fața bustului său, începând cu ora 13,00.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu