La Carei s-au aniversat 100 de ani de la înființarea ASTRA, asociație culturală românească. VIDEO

• publicat la: 18 iulie 2023
La Carei s-au aniversat 100 de ani de la înființarea ASTRA, asociație culturală românească. VIDEO

Sâmbătă, 15 iulie 2023, s-a mai scris o filă de istorie românească la Carei: o amplă manifestare culturală a marcat așa cum se cuvine cei 100 de ani de la înființarea asociațiunii ASTRA Despărțământul Carei. Un eveniment de suflet pentru cei care simt românește, pentru cei care apreciază cultura românească și pe cei care o promovează.

E drept că amploarea manifestărilor nu a fost la nivelul celor de acum 100 de ani pentru că în anul 2023 nu mai există în conducerea orașului niciun român. Centenarul ASTRA Carei s-a desfășurat fără niciun sprijin din partea administrației locale sau a instituțiilor județene de cultură care de altfel nu au dat curs nici măcar invitațiilor trimise din timp.

Chiar și în aceste condiții vitrege, astriștii careieni s-au mobilizat și cu ajutorul astriștilor de la despărțămintele din țară au făcut ca ziua Centenarului ASTRA Carei să fie una de neuitat.

Participanții au fost  primiți la intrarea în Liceul Iuliu Maniu din Carei cu pâine și sare, așa cum e datina  la români. La etaj, la intrarea în Sala Festivă, fiecare a avut ocazia de a nota câteva gânduri în albumul dedicat Centenarului.

Având în vedere faptul că Liceul Iuliu Maniu are o semnificație aparte pentru marcarea Centenarului Asociațiunii ASTRA Carei, organizatorii au dorit, cu tot dinadinsul, să organizeze aici acest eveniment, în pofida condițiilor mai puțin potrivite oferite de sala festivă a instituției de învățământ, lucru remarcat și de către deputatul Adrian Cozma, în discursul său.

Sala în care a avut loc evenimentul a fost sala de ceremonii a Prefecturii comitatului Satu Mare, aici semnându-se de către Iuliu Maniu instaurarea administrației românești la data de 27 aprilie 1919  dar tot aici a fost reactivat despărțământul careian la data de 26 septembrie 2014.

Manifestarea a debutat  cu intonarea Imnului de Stat și Imnul ASTRA după care părintele protopop Florian Mocanu și pr.Valer Pop au rostit o rugăciune de binecuvântare și au sfințit steagul ASTRA Carei.

Au onorat cu prezența academicianul Marius Porumb și soția Zoe Vida Porumb, fiica sculptorului român Gheza Vida, deputatul Adrian Cozma, secretarul de stat Valer Beseni, reprezentantul Instituției Prefectului, Dan Feraru, inspectorul școlar general Anișoara Boitor, părintele Răzvan Remeș din partea Protopopiatului greco-catolic Carei, Bogdan Georgescu de  la Direcția de Cultură Carei, Asociația Unirea 2009, președinte Mihai Pintea, Asociația Rezervistul Militar, președinte Ioan Grosu, Societatea Avram Iancu Carei, președinte Victor Micle, reprezentantul societății Avram Iancu, dl.Pleșa, asociația Urmașii lui Lucaciu, președinte Mirela Horgoș, Valeriu Mocanu de la Chișinău, prof.Cornel Vlad din Brașov precum și actorul Emanuel Petran din Cluj Napoca, numeroși astriști și oameni de cultură.

GALERIE FOTO

Rând pe rând au fost rostite alocuțiuni și mesaje din partea instituțiilor și asociațiilor amintite. Gânduri și emoții au fost transmise la ceas aniversar de toți cei care simt românește și apreciază promovarea culturii românești.

Fiecăruia dintre vorbitori le-a fost  oferită câte o Diplomă Aniversară și o plachetă Centenar iar aceștia, la rândul lor, au oferit distincții și diplome Despărțământului ASTRA Carei.

O atmosferă de adevărată familie a existat pe întreg parcursul evenimentului. Președinții de despărțăminte ASTRA din țară au stat umăr la umăr la masa de prezidiu, demonstrând că asociațiunea ASTRA este și acum o mare familie: profesor Alina Talpoș – președintele ASTRA Șomcuta Mare, prof. Valeria Bilț – ASTRA Lăpușneană, Maria Cioica – ASTRA Alba Iulia, ec. Radu Gavrilă – ASTRA Dej, Ioan Mihălțan – ASTRA Blaj, avocat Doru Stelian Catană – ASTRA Reghin, Dana Grigoriță – reprezentantă ASTRA Aiud, Maria Crețu-Graur – vicepreședinte ASTRA Covasna-Harghita, .

O intervenție deosebit de bine documentată dar și emoționantă în același timp a avut scriitorul sătmărean dr. Felician Pop, care a avut o contribuție semnificativă la înființarea Asociațiunii de la Carei.

„Se spune că o asociație ține atâta până își împlinește scopul. Din păcate, scopul Asociațiunii ASTRA Carei încă nu a fost împlinit. (…) Sunt puțini oameni care au forța și determinarea Danielei Ciută, mai ales în orașul acesta, ca să facă ceea ce face dânsa. Vă spuneam întotdeauna că una e să fii român la Buzău, și cu totul și cu totul altceva este să fii român la Satu Mare. Una este să fii român și lucrurile să meargă de la sine, și alta este să trebuiască să îți afirmi, zi de zi, identitatea și locul tău aici, așa cum spunea domnul academician, aici este ultima brazdă sfântă eliberată a neamului nostru”, a precizat scriitorul sătmărean dr. Felician Pop.

 

.

Singurul politician sătmărean care a dorit să fie prezent la aniversarea a 100 de ani a celei mai longevive asociații românești din județ a fost deputatul liberal Adrian Cozma.

„(…) Azi văd, în continuare, că această Asociație trăiește prin cei care simt, gândesc și se manifestă românește. Sigur că, în astfel de momente, trebuie să facem o trecere în revistă a ceea ce înseamnă valorile noastre naționale, ce înseamnă graiul nostru românesc și cred că, în astfel de momente, trebuie să fim mai prezenți. Să afirmăm cu tărie că suntem români și ne păstrăm valorile. Și mă bucur că încă există intelectuali care respectă istoria țării, care duc mai departe tot ceea ce a fost și a stat la baza înființării acestei asociații. (…) Intrând aici în acest liceu, uitandu-mă, în timpul intonării Imnului de Stat, la această minunată sală, dar neîngrijită. Ne aflăm în Liceul Teoretic Iuliu Maniu, și este trist ca, la 150 de ani de la nașterea sa, la 70 de ani de la moartea lui, să vedem atâta nepăsare! Atâta nepăsare, față de cei care au contribuit la Marea Unire, au contribuit la înființarea satului românesc modern, și sigur, poate nimic nu e întâmplător, anul acesta am fost inițiatorul Legii în Parlament, care a fost și adoptată acum 2 luni, prin care anul 2023 devine anul Iuliu Maniu”, a precizat deputatul PNL, Adrian Cozma.


.

Academicianul Marius Porumb, membru de onoare al ASTRA Despărțământul Carei, a dovedit încă o dată că sprijină acțiunile culturale careiene dar și monumentele românești care sunt supuse denigrării.


.

Despre ziua de 12 iulie 1923, despre cum au decurs atunci manifestările a relatat Daniela Ciută, președintele ASTRA Carei.

Pe tot parcursul evenimentului au fost oferite Diplome Aniversare și Plachete Centenar  invitaților, în semn de apreciere pentru eforturile depuse de-a lungul timpului pentru ca Despărțământul Astra Carei să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune, precum și pentru buna colaborare.

Oaspeții au oferit la rândul lor Diplome de apreciere organizatorilor, pentru toate eforturile depuse de a menține vie flacăra culturii române la Carei.

Nu au lipsit  nici momentele muzicale. Moațele din Marna Nouă și  tânărului folkist Adrian Lupescu de la Satu Mare au dat glas cântecelor patriotice atât de dragi românilor.

Seara s-a încheiat cu o cină festivă, la care au participat toți invitații.
.

Organizatorii adresează alese mulțumiri tuturor sponsorilor, tuturor celor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a acestui amplu eveniment cultural. Numele lor nu pot fi pomenite pentru că suntem la Carei, sub dictatură neromânescă și nu dorim să le creem probleme. Mulțumim și doamnei inspector general Anișoara Boitor pentru că a intervenit în timp util la conducerea liceului( care a declinat invitația ASTRA Carei) pentru a asigura condiții decente pe parcursul manifestării.


.

Vivat, Crescat, Floreat ASTRA!
















Lasati un comentariu