Avram Iancu a fost comemorat și la Satu Mare

• publicat la: 10 septembrie 2023
Avram Iancu a fost comemorat și la Satu Mare

Eroul Național Avram Iancu a fost comemorat astăzi, 10 septembrie 2023 și la Satu Mare. S-au comemorat cei 151 de ani de la moartea ”Crăișorului Munților” printr-o acțiune de suflet organizată la bustul lui Avram Iancu din Piața 25 Octombrie Satu Mare de către Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu”.

Au participat grupul de moți din Scărișoara Nouă, tulnicăresele din Ianculești, filiala Carei a societății Avram Iancu, reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai partidelor PNL și PSD.

A fost intonat Imnul de Stat și Imnul Moților  în deschiderea manifestării, au urmat tulnicăresele din Ianculești  iar  un sobor de preoți a săvârșit  o slujbă de pomenire a Eroului Național Avram Iancu.

 

 

S-au depus coroane de flori și s-au rostit alocuțiuni. Momentele cultural-artistice au  fost asigurate de către grupul de moți din Scărișoara Nouă, de Alesio Bocrici de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Satu Mare, de Aida Negrea.

Radu Iancu, directorul cancelariei Prefecturii a dat citire  mesajului prefectului Radu Roca.

,,Tinerii de astăzi au nevoie de modele inspiraţionale şi trebuie să ştie că ţara noastră este astăzi un stat european modern datorită marilor oameni de stat care şi-au iubit ţara.
Avram Iancu, personalitate cu rol proeminent în istoria ţării noastre, intelectual condus de patriotism, a fost în acelaşi timp un om al acţiunii, care şi-a pus faptele şi talentul de avocat în slujba poporului şi a idealului de unire.
Eroul naţional transilvănean rămâne un model care trebuie făcut cunoscut şi generaţiilor viitoare. Din aceste considerente, Guvernul României anunță că 2024, când se vor împlini 200 de ani de la naşterea marelui revoluţionar paşoptist, va fi dedicat eroului naţional Avram Iancu. Merită respectul urmaşilor săi pentru idealurile pentru care a luptat şi, mai ales, pentru că şi-a câştigat locul în inimile tuturor românilor prin acţiunile sale.
E de datoria noastră să păstrăm vie memoria eroului nostru național și să milităm pentru unitate și bună înțelegere.
Acum însă la 151 de ani de la moartea sa se cuvine să-I păstrăm un pios omagiu și să-I mulțumim pentru ceea ce suntem noi acum în 2023 , românii din Transilvania”.
.
Trăiască Duhul lui Iancu!

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu