Nu uităm de jurnalista şi prozatoarea OTILIA MARCHIȘ din Carei la 150 de ani de la nașterea sa

• publicat la: 8 octombrie 2023
Nu uităm de jurnalista şi prozatoarea OTILIA MARCHIȘ din Carei la 150 de ani de la nașterea sa

Azi se împlinesc 150 de ani de la naşterea cunoscutei jurnaliste şi prozatoare Otilia Marchiş ce face parte din galeria personalităţilor culturale careiene. Otilia Marchiș este prima femeie din România care efectuează, la sfârşitul secolului al XIX-lea, o temerară călătorie în jurul lumii. Impresiile ei vor fi consemnate într-un interesant jurnal şi în numeroasele note de călătorie, publicate în reviste din ţară şi din străinătate.

În romanul său, ,,Cartea suferinţelor”, apărut în 1921, a cărui prefaţă este semnată de Henry Barbusse, dezvăluie o experienţă unică şi şocantă prin dramatismul său (perioada petrecută în închisoarea horthystă).

Martoră şi victimă a represaliilor noului regim al lui Horthy, instalat după răsturnarea Republicii Sovietelor, Otilia Marchiş se simte datoare să depună o mărturie acuzatoare în procesul niciodată casat al ororilor fascismului. Este fiica renumitului protopop greco-catolic careian Romulus Marchiș, aprig luptător pentru drepturile românilor din Transilvania ocupată, senator în primul parlament al României Mari, conducătorul delegației românilor careieni la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Veșnică pomenire Otilia Marchiș!

Pios omagiu din partea ASTRA, Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei!

 

Lasati un comentariu