Premieră! Proces la Judecătoria Carei între două instituții guvernamentale

• publicat la: 23 octombrie 2023
Premieră! Proces la Judecătoria Carei între două instituții guvernamentale

La Judecătoria Carei va avea loc în data de 24 octombrie 2023 un proces între două instituții guvernamentale din România: PRIMĂRIA CAREI  și MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL prin  DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ ŞI PATRIMONIUL NAŢIONAL SATU MARE.

Obiectul procesului îl reprezintă amplasarea ilegală a grupului statuar din fața Primăriei Carei. Pentru că Primăria Carei a cerut aviz pentru o statuie NU pentru un grup statuar care să conțină și o coloană dorică frântă pe care sunt înscrise versuri ale imnului Ungariei. Cu alte cuvinte a păcălit Comisia de monumente.

Vom asista la un proces în care un primar evazionist contestă Procesul Verbal care prevede o sancțiune de 10 mii de lei precum și „desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială”. Ministerul Culturii va fi reprezentat prin directorul Danciu Zamfir de la Direcția județeană de cultură Satu Mare.

 

Pentru acest proces, primarul evazionist Kovacs a solicitat avizul consilierilor locali pentru angajarea unui avocat, pe banii careienilor, evident. Au votat ,,Pentru,, toți consilierii: UDMR, PSD și PNL.

În timp ce românilor li se refuză amplasarea de busturi sau li se cer avize peste avize, pentru bustul unui politician maghiar care nu are nicio legătură cu clădirea Primăriei Carei se fac ilegalități cu complicitatea autorităților statului. Abia la data de 3 mai 2023 a fost introdusă cauza la Judecătoria Carei iar termenul acordat este 24 octombrie 2023. Pentru statuia  unui politician maghiar se acceptă compromisuri și ilegalități în timp ce mormintele unor personalități românești din Carei sunt distruse, exemplu fiind George Marchiș și Romulus Marchiș.

La data de 12 aprilie 2023 s-a dezvelit la Carei un grup statuar care nu avea avizele legale.

Totul în prezența președintei Ungariei ( al cărei discurs  nu a fost tradus) și a unui vicepremier al Guvernului României.

Judecătoria Carei și procesul cu statuia autorului imnului Ungariei

Poate nu întâmplător au venit  în oraș reprezentanta Institutului Naţional de Patrimoniu și arhitectul băimărean care e și în comisia zonală a monumentelor și la societatea care face lucrări avizate de comisie.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu