Judecătoria Carei și procesul cu statuia autorului imnului Ungariei

• publicat la: 15 octombrie 2023
Judecătoria Carei și procesul cu statuia autorului imnului Ungariei

La Judecătoria Carei a fost constituit și înregistrat dosarul nr. 1681/218/2023 prin care primarul Kovacs contesă procesul verbal de sancționare contravențională și de obligare a intrării în legalitate privind statuia lui Kolcsey amplasată abuziv în fața Primăriei Carei. Deși contestația a fost depusă de 6 luni, termenul de judecată a fost fixat pentru data de 24 octombrie, în ajunul Zilei Armatei, fapt care poate fi considerat drept o nouă sfidare la adresa românilor. În condițiile  în care, de regulă, în astfel de cauze se fixează termene scurte, de 2-3 săptămâni, iar rolul  instanței careiene nu este deosebit de încărcat.

 

Despre Judecătoria Carei și modul cum se împarte dreptatea aflăm și din postarea apărută în cotidianul.ro.

Nu este prima semnalare a celor ce se petrec la Carei unde nu există niciun român în conducerea orașului iar primarul este un evazionist notoriu, datornic la bugetul de stat din 2008 încoace  dar bine protejat de toate instituțiile statului.

Au mai scris și cei de la Lumea Justiției despre abuzurile Parchetului Carei legate de mușamalizarea cazului în care o familie de români din Carei a fost amenințată în direct pe Facebook. Doar că protectorii celor care ar trebui să împartă dreptatea și să asigure un climat de siguranță pentru cetățeni sunt pe funcții înalte și susțin interesele grupului ce a acaparat conducerea Careiului.

Până și un accident MORTAL de muncă a fost mușamalizat la Carei de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic în chiar centrul orașului la data de 6 noiembrie 2020.  Altarul de flori și lumânările aprinse constat stau mărturie și acum pentru decesul bărbatului tânăr din Dorolț ce lucra pe un utilaj greu la reabilitarea drumului. Toate instituțiile abilitate au întors capul pentru a proteja angajatorul acelui bărbat decedat. În Republica de la Carei puțini au curajul de a spune lucrurilor pe nume și sunt și mai puțini cei care îndrăznesc să intervină pentru ca legea să fie respectată și la Carei.

În data de 12 aprilie 2023,  în plină Săptămână Mare pentru români, președinta Ungariei, Katalin Novak, și primarul municipiului Carei, Eugen (Jeno) Kovacs (UDMR), au dezvelit o statuie a poetului și politicianului Ferenc Kolcsey, autorul imnului Ungariei, în fața primăriei din acest oraș, scrie cotidianul.ro.

Primarul UDMR-ist al Careiului a ținut să o amplaseze însă în fața primăriei, pe strada principală (1 Decembrie 1918) ca să inducă opiniei publice și turiștilor că s-ar afla într-un oraș maghiar.

Este vorba deci de o țâfnă și ambiție personală a primarului Kovacs, cu care a atras-o pe președinta Ungariei într-un eveniment nelegal și neavenit. Pentru că, în urma unei declarații și a unei interpelări a deputatului Daniel Ghiță, Direcția Județeană de Cultură Satu Mare a constatat că statuia lui Ferenc Kolcsey nu este conformă cu avizul emis de Ministerul Culturii și a dispus, printr-un proces verbal întocmit în data de 11 aprilie 2023, aplicarea unei sancțiuni contravenționale, amendă în sumă de 10.000 lei, și a unei sancțiuni complementare, desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.

Daniel Ghiță, deputat PSD: Președinta Ungariei a inaugurat o statuie ilegală la Carei

În consecință, primarul  Careiului este bun de plată, iar statuia nelegală și neavenită a autorului imnului Ungariei trebuie demolată.

Ceea ce a făcut edilul șef Kovacs miroase de la o poștă a abuz în serviciu și va trebui să răspundă penal pentru această fudulie. Dar vajnicii procurori careieni și sătmăreni dorm liniștiți în cizmele statului. Sfidător și jignitor este și faptul că, în ultimii ani, în arealul primăriei și pe strada respectivă au fost amplasate numai statui aparținând unor personalități maghiare, nici măcar o statuie a unei personalități românești. Și asta se întâmplă într-o localitate intrată în istorie sub sintagma ,,ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul horthist”, fapt petrecut în data de 25 octombrie 1944, care a fost decretată și sărbătorită ulterior ca  Ziua Armatei Române.

integral pe cotidianul.ro

La acțiunea de dezvelire  ilegale a statuii lui Kolcsey în fața Primăriei Carei a participat președinta Ungariei alături de foarte mulți cetățeni din Ungaria, inclusiv un cor a fost adus pentru acest scop. Românii vrednici au ținut să fie prezenți cu o mare de steaguri tricolore românești pentru a atrage atenția asupra faptului că municipiul Carei este un oraș din România chiar dacă autoritățile  fac abstracție de acest fapt de multe ori și permit tot felul de derapaje ale conducerii exclusiv UDMR.

Buletin de Carei

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.