Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

• publicat la: 1 octombrie 2023
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

În prima zi a lunii octombrie, creștinii prăznuiesc sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută și sub numele popular de Pocroave. Sărbătoarea poartă cruce roșie în calendar și amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol, în secolul al X-lea.

Evenimentul a avut loc în timpul unei slujbe de la Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos, alături de ucenicul său, Sfântul Epifanie, dar și alți credincioși, au fost părtași la un miracol, văzându-o pe Maica Domnului, alături de Sfântul Ioan Botezătorul, dar și alți sfinți și îngeri.

În acea perioadă, orașul Constantinopol se afla în pericol de a fi invadat. Maica Domnului a îngenunchiat în mijlocul bisericii și s-a rugat. După ce s-a ridicat, Fecioara și-a întins acoperământul, adică voalul său, peste capetele oamenilor, în semn de ocrotire.

După această minune, orașul a fost ferit de primejdii. În biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne se aflau multe posesiuni ale Maicii Domnului, printre care cămașa, acoperământul (maforionul) și o parte a brâului acesteia, aduse din Țara Sfântă în secolul V.

În tradiția populară, sărbătoarea are legătură cu pregătirea ogoarelor pentru vremea rece, pentru momentul când se va așterne un strat de zăpadă pe câmpuri, datorită denumirii din slavonă – „Pocroavele“ care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Tinerele fete care se roagă în această zi vor fi ocrotite și le va crește părul frumos, așa spune obiceiul popular. Gospodinele împart turte de post, făcute din mere sau dovleac, vecinilor și prietenilor.

În această zi se ține post  pentru a fi protejați de boală sau de necazuri. De asemenea, în această zi, se stropesc vitele cu apă sfințită pentru a crește sănătoase.

 

Lasati un comentariu