Ședințe și sesiuni de informări după incidentele violente din școlile județului Satu Mare

• publicat la: 3 octombrie 2023
Ședințe și sesiuni de informări după incidentele violente din școlile județului Satu Mare

A fost nevoie de  un incident de  o violență extremă la Liceul Teoretic Carei pentru ca să se pună în mișcare tot ce ține de instituții administrative, de ordine și de învățământ. La data de 18 septembrie 2023, profesoara Hajlak Angela a fost lovită de un elev  din clasa a V-a, secția maghiară, în timp ce încerca să aplaneze un conflict. Se  pare că nu a fost un incident izolat, elevul având și altă dată ieșiri necontrolate.

Părinții elevilor din clasa respectivă au apelat la primar din moment ce conducerea Liceului Teoretic a fost depășită de situație. Au redactat chiar și un Memoriu care a fost prezentat consilierilor locali la ședința din 26 septembrie 2023.  Consilierii Nemes Adrian și Adrian Micovschi au luat atitudine și au promis că se vor implica  în eradicarea violenței în școli dar și a consumului de substanțe interzise.

Ulterior, au urmat  o serie de  activități instructive  în ce privește aspectul violenței în școli. Deși se știa de mai mult timp despre ce se petrece în unitățile de învățământ, pentru că nu doar la Carei au loc astfel de incidente, nu s-a intervenit la modul serios așa cum se procedează acum.

Astăzi, 3 octombrie 2023, a avut loc la Liceul Teoretic Carei o sesiune de informare pe tema prevenției consumului de substanțe interzise, a abuzului fizic și a violenței în școli la inițiativa direcțiunii liceului și a profesorilor consilieri Onodi Eniko și Monica Gozner, sesiune la care au participat cadrele didactice atât de la ciclul primar, cât și de la ciclurile gimnazial și liceal ale instituției.

Activitatea a fost realizată în parteneriat cu CPECA, reprezentată prin Cms. de poliție Irina Tămășan, psiholog, cu IJP Satu Mare, Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității prin Cms. de poliție Boca Ștefania și Biroul Siguranță Școlară prin Cms. șef de poliție Hrihorișan Felicia.

Tot astăzi, Prefectul Roca a participat la întâlnirea cu toți directorii unităților învățământ din județul Satu Mare unde a reafirmat că susține campania  „SPUNE STOP VIOLENȚEI ȘI DROGURILOR”.

S-a făcut din nou promovarea  numărului unic 119 la care se pot adresa elevii și nu numai ei dacă sesizează un posibil caz de consum de substanțe interzise sau orice caz de violență.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu