Sfinții Mărturisitori Ardeleni

• publicat la: 21 octombrie 2023
Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiti pe 21 octombrie. Acestia sunt: Visarion Sarai, Sofronie si Oprea Miclaus, canonizati in 1955 si preotii Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel, canonizati în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714 si a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. In 1742 ajunge la Manastirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania si începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritătile imperiale si supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timisoara, Osieck si Raab, iar in cele din urma la celebra inchisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar după ce a ramas văduv, s-a călugărit la Manastirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autoritătilor habsburgice si a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona actiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Romanesti. In august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închisi si respectarea libertătii religioase. A murit la o data pe care nu o cunoastem, fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus – originar din Sălistea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plangerile romanilor, in 1748, 1749 si 1752. In memoriile prezentate, acestia cereau libertatea credintei ortodoxe si episcop ortodox. A fost arestat in anul 1752 la Viena si dus in inchisoarea de la Custeni, unde a si murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Gales – a inmanat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curtii din Viena si s-a aflat în fruntea miscării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate si a strans semnaturi prin care credinciosii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credinta ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz si în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima stire despre el.

Moise Macinic – pentru că a luptat împotriva uniatiei, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întretină din munca bratelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. L-a însotit pe acesta în călătoriile sale la Viena si a fost arestat împreună cu Miclăuș. A murit în închisoarea de la Kufstein.

Lasati un comentariu