Bustul lui Emil Racoviță a revenit în spațiul public clujean. Strădaniile unor antiromâni de a-l ascunde au dat greș

• publicat la: 23 decembrie 2023
Bustul lui Emil Racoviță a revenit în spațiul public clujean. Strădaniile unor antiromâni de a-l ascunde au dat greș

Bustul marelui savant român Emil Racoviță vandalizat pur și simplu în timpul lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu, a fost expus din nou publicului. Sculptura a fost reinstalată pe soclu, de data aceasta chiar în fața Colegiului Național „Emil Racoviță”, anunță ziarulfaclia.ro.

NU Primăria condusă de BOC a reparat mizerabila vandalizare ci tot absolvenții liceului ce poartă numele renumitului savant român, împreună cu cadrele didactice.

Bustul a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

După inaugurare, Monumentul Emil Racoviță a devenit locul de întâlnire al absolvenților prestigioasei școli clujene.

Bustul lui Emil Racoviță a fost demontat anul trecut în contextul demarării lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, fiind apoi depozitat de către muncitori în gangul Colegiului „Emil Racoviță”. Deși reprezentanții școlii au cerut atât Direcției de Cultură Cluj cât și municipalității clujene să găsească o soluție pentru ca monumentul marelui savant să rămână în fața unității de învățământ pentru a avea vizibilitate și a i se putea acordat în acest fel respectul cuvenit, răspunsurile au fost că proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu realizat de echipa lui Macalik Arnold Ernő nu include bustul lui Emil Racoviță. Totodată s-a sugerat conducerii școlii să găsească o soluție pentru a fi amplasat în curtea unității de învățământ.

Deși numeroase personalități ale vieții academice au cerut repunerea bustului pe strada Kogălniceanu, arhitecții de la Mossfern au încercat să-l ascundă pe Racoviță într-o nișă a clădirii unității de învățământ ce-i poartă numele, pe partea cu strada Hermann Oberth.

integral pe ziarulfaclia.ro

 

Salvați bustul lui Emil Racoviță! Arhitectul Arnold lovește din nou la Cluj-Napoca

Bustul lui Emil Racoviță în drumul spre WC

Lasati un comentariu