EROII NEAMULUI ROMÂNESC, UCIŞI ÎNCĂ O DATĂ! Consiliul Județean Satu Mare refuză tipărirea revistei

• publicat la: 22 aprilie 2024
EROII NEAMULUI ROMÂNESC, UCIŞI ÎNCĂ O DATĂ! Consiliul Județean Satu Mare refuză tipărirea revistei

Consiliul Județean Satu Mare nu mai vrea să apară revista EROII NEAMULUI editată de Asociația Civica Tempora. E prea românească. E despre istoria și eroii românilor  în județul în care Consiliul Județean este condus de un președinte din partea UDMR. Cine  nu are drepturi în România? Maghiarii? Nicidecum. Românii sunt cei discriminați. Toate activitățile asociațiilor maghiare beneficiază de finanțare consistentă dar când vine vorba de apariția unei reviste de istorie românească atunci …nu se aprobă finanțarea.

Asociația Civica Tempora a făcut anunțul despre refuzul finanțării pentru tipărirea revistei Eroii Neamului.

Suma de aproape 74.000 de lei, din care s-ar fi acoperit nu doar cheltuielile cu revista, dar și publicarea unui volum de 500 de pagini despre veteranii de război sătmăreni, precum și organizarea deja tradiționalei conferințe ”Eroi și Martiri” susținută de părintele Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, ”nu a mai încăput” în bugetul record de un milion de lei pe care Consiliul Județean Satu Mare îl împarte cu generozitate în acest an diferitelor asociații culturale.

”Au prins”, însă, fonduri de câte 100.000 de lei fiecare câteva asociații abonate anual pentru organizarea unor festivaluri precum Partium (e adevărat, au primit o sumă mai mică și tinerii care fac festival La Dâmburi).

,,După ce ani la rând am postat pe acest site doar lucruri pozitive, acțiuni și inițiative lăudabile, activități cultural-educative de promovare a patriotismului, a dragostei și atașamentului față de glia străbună, dătătoare de speranță în viitorul nației noastre, iată că ne găsim la un moment de cumpănă. Moment în care, sincer, gândurile mele sunt cam confuze, pline de nedumerire, ciudă, frustrare, mânie, revoltă și nu mai știu ce alte sentimente mă mai încearcă.

Motivul? A fost respins proiectul de finanțare înaintat de către Asociaţia Civică Tempora către Consiliul Județean Satu Mare pentru editarea Revistei Eroii Neamului, singura de acest gen din județ și printre puținele din țară, din 2 motive absolut halucinante:

1. Proiectul nu are o arie mare de desfăşurare. Adică, domnilor din onor comisia de evaluare, întregul teritoriu al județului Satu Mare, plus marile muzee și instituții de cultură din țară, inclusiv Academia Română, nu este suficient?! Ba chiar şi diaspora română, de la Chișinău și Cernăuți la Roma, Paris sau Montreal! În județ. revista ajunge în toate școlile, bibliotecile, parohiile și mănăstirile ortodoxe şi greco-catolice, deci în fiecare cătun sătmărean unde trăiește picior de român. Sau chiar ăsta să fie motivul refuzului de a fi finanțată?! Or fi având oare o arie mai mare spectacolele și celelalte activități?!

2. Nu se desfășoară în 2 zile consecutive. Adică apariția a 4 numere pe an ale revistei, în opinia unui taragotist, a unui domn maghiar care se plimbă în funcții de conducere pe la instituțile de cultură sătmărene și un funcționar de la Consiliul Județean, ar trebui să se facă în zile consecutive. Sau cum, că nu înteleg? Oare câte zile consecutive, de-a lungul unui an, muncesc eu, autorii şi colaboratorii, tehnoredactorul şi tipografia pentru editarea a 400 de pagini A4, color, de articole, studii, eseuri etc.?! Membrii comisiei, poate că si cei ce au elaborat programul de finanțare, se pare că văd actul cultural, orice act cultural!!, doar ca un spectacol! Îl jucăm sau organizăm 2 zile la rând, batem cizma pe tureac sau urlăm în draci în spaţiul public, păpăm banii, tot publici şi… gata: este proiect de mare anvergură! Ori, istoria, literatura, arta se fac în timp.  Bine, cei 3 mari cenzori, că altfel nu pot să le spun, n-au de unde să știe asta, la ce operă vastă au în spate…. Referitor la program, la Norme şi ghid pentru 2024, este foarte interesant că s-a introdus această chestie cu 2 zile consecutive, care anul trecut nu era (doar minim 2 zile), prin Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr. 19/2024, însă la ghidul de punctaj, aşa după cum se vede în facsimilul de mai jos destinat evaluatorilor, nu apare cuvântul consecutive, iar despre aria de desfăşurare nu se vorbeşte! Au uitat ce au votat?! Sau este o şmecherie prin care comisia să respingă din start proiectul, să nu se mai ajungă la punctare?! Că dacă se ajungea acolo, la o adică, primeam 0 sau ceva mai multe puncte la acest subiect şi… scădea punctajul general, dar nu se respingea din start…,,

integral pe    https://asociatia-tempora.ro/2024/04/22/eroii-neamului-ucisi-inca-o-data/

Lasati un comentariu