UAT Municipiul Carei. Şcoala funcţională până în 2004 este demolată în 2017

• publicat la: 31 mai 2017
UAT Municipiul Carei. Şcoala  funcţională până în 2004 este demolată în 2017

Se află în plin proces de demolare clădirea fostei şcoli din Ianculeşti, sat românesc  ce aparţine de UAT Municipiul Carei. Clădirea a fost construită după 1926 şi nu a fost deloc întabulată.  Potrivit celor afirmate de către localnici , aici s-au ţinut cursuri până în anul  2004.  Grădiniţa a funcţionat până în anul 2013.  Clădirea şcolii a fost total neglijată de către administraţia Kovacs, lăsată să se degradeze pentru ca acum să fie  solicitat certificat de demolare.

Cei care au început scoaterea ţiglelor de pe acoperiş sunt angajaţii de la primăria Carei, de la DSPL.  Directorul Adorian Csaba a afirmat că efectuează lucrările în baza unui certificat de demolare eliberat de către serviciul Urbanism.

,,am fost la faţa locului cu domnul viceprimar şi cu Rakovski de la Tehnic şi spuneau că trebuie demolată că e pericol clădirea. Despre ţigle  a spus Oneţ că le duce la nu ştiu ce drum dar nu în Carei  şi materialele celelalte se vor duce la cimitir,,

Clădirea fostei şcoli  este de dată mult mai recentă decât cele pe care Primăria Carei le reabilitează în oraş. Pentru clădirea noii Primării care are peste 150 de ani vechime au fost cheltuiţi peste 2 milioane de euro şi tot nu este finalizată deşi panglica inaugurală a fost tăiată.

În satul românesc Ianculeşti  nu se iniţiază niciun proiect pentru renovarea Căminului Cultural o altă clădire lăsată  să  se degradeze. În jurul ei a fost un parc realizat de  familia de dascăli Berteanu  dar acesta a fost concesionat de primărie către  familia fostului învăţător  din sat care şi-a construit casă de locuit pe acel teren.

Satul nu beneficiază de transport în comun, nu are trotuare, străzile sunt numerotate, nu au nume, nu există apă curentă şi nici canalizare  şi localnicii nu au nici o clădire pentru desfăşurarea de activităţi culturale sau sociale.  Acestea sunt condiţiile oferite de conducerea Primăriei exclusiv UDMR Carei  pentru satul de moţi Ianculeşti.

Ministrul educaţiei Pavel Năstase a afirmat  la Arad  că există discuţii privind reînfiinţarea unor şcoli din mediul rural.

Ministrul  susţine   că s-a mers doar pe ideea de eficienţă economică, în timp ce siguranţa elevilor nevoiţi să facă naveta în centre de comună sau la oraş a fost neglijată atunci când s-a decis desfiinţarea şcolilor de la sate. Pentru copii din Ianculeşti Primăria de care aparţinu nu le acordă nici o şansă din moment ce a solicitat demilarea fostei clădiri a şcolii.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/doar-cladirile-destinate-activitatilor-romanilor-se-demoleaza-pe-raza-uat-municipiul-carei.html

 

Lasati un comentariu