Noutăți referitoare la pensionare și acordarea de indemnizații. Urmașii minoritarilor persecutați primesc indemnizații nu și urmașii românilor persecutați etnic

• publicat la: 6 aprilie 2022
Noutăți referitoare la pensionare și  acordarea de indemnizații. Urmașii minoritarilor persecutați primesc indemnizații nu și urmașii românilor persecutați etnic

Casa Judeteană de Pensii anunță faptul că,  o nouă categorie de muncitori români va putea intra mai repede în pensie. Acest drept este reglementat prin apariția Legii 74/2022 care completează art. 30 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel că, lucrătorilor români care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. 1 lit i) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II a de muncă,  din Legea 263/2010, li se va  asimila  stagiul de cotizare realizat în aceste locuri de muncă,  ca fiind lucrat în condiții speciale.  Astfel, categoria de persoane care poate ieși mai devreme din câmpul muncii o reprezintă  angajații care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune. În județul Satu Mare nu vor fi probabil foarte multe persoane din această categorie dar,  există posibilitatea să existe și cu stagii de cotizare de acest fel. Ca urmare, aceste persoane  vor putea să intre mai repede în pensie, în funcție de reducerea de care vor beneficia,  urmare a  anilor lucrați în aceste condiții speciale.

O altă noutate apărută în lege, respectiv în Legea 71/2022, se referă la copiii care au fost doar crescuți de părintele beneficiar de drepturi acordate de Decretul Lege 118/1990 și care, sunt îndreptățiți și acestia să solicite  indemnizație de urmaș a unei  persoane persecutate(din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate sau constituite prizonieri), dacă vor obține decizie în acest sens. Menționăm faptul că, instituția noastră este abilitată doar cu punerea în plată a acestor drepturi.

Până în prezent, Casa Judeteană de Pensii a emis și pus în plată un număr de 5.798 de decizii privind indemnizația de Decret-Lege 118/1990, care se referă la copiii urmași de persoane persecutate din motive politice,  a menționat directorul executiv al instituției, domnul Cristian Soponoș.

Au mai ramas de pus în plată cateva cazuri mai complicate, ca urmare a unor revizuiri sau a lipsei codului numeric personal, ceea ce îngreunează prelucrarea acestora  dar, se vor soluționa cât mai repede posibil și aceste cazuri, persoanele în drept primind toate drepturile restante.

Lasati un comentariu