Tăiatul porcului-între tradiţie şi posibilităţi

• publicat la: 23 noiembrie 2011
Tăiatul porcului-între tradiţie şi posibilităţi

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi am putea spune,deşi mai avem o lună până in săptămâna Crăciunului. Una din tradiţiile transmise din generaţie în generaţie este şi tăierea porcului înaintea Sărbătorilor de Iarnă.

Gospodarii au inceput să se pregătească din timp pentru această perioadă şi nu puţini sunt aceia care au început sacrificările animalului tradiţional din care se fac preparate pentru  masa de Crăciun. Toba,cârnaţii,caltaboşul ,costiţele sau friptura de porc sunt doar câteva dintre preparatele pe care fiecare dintre noi şi le doreşte nelipsite din meniul  serii magice a Naşterii Mântuitorului.

Şi pentru că ne aflăm în plină criză economică,şi pentru că la Carei nu stăm prea bine la capitolul locuri de muncă,nu toţi îşi permit să achiziţioneze singuri un  porc  pentru tăiat aşa că unii se asociază şi împart animalul sacrificat.

La ora actuală preţul porcilor variază între 5,50 si 7 lei/kg dar pe măsură ce ne apropiem de ajunul Crăciunului acesta va urca considerabil, posibil până la 8,5 lei/kg.

Potrivit unor surse locale,preţul destul de scăzut al porcilor din Carei atrage cumpărători şi din alte judeţe,cum ar fi Clujul de exemplu,unde un kilogram de porc viu ajunge şi la 9 lei.

Am stat de vorbă cu careieanul Mihali Gheorghe care a preferat să evite aglomeraţia dinaintea sărbătorilor  şi a trecut din timp la sacrificarea porcului ,pentru a putea afuma cârnaţii şi toba până la sărbători.

Este unul din gospodarii care cumpără în fiecare an câte un porc,„dar unul crescut la ţară în mod tradiţional,fără furaje concentrate care strică gustul adevărat al cărnii şi slăninii.Astfel,carnea e mai gustoasă şi nu scade când o pregătim”.

Porcul tăiat de Mihali Gheorghe a avut 234 de kg şi a plătit pentru el 1.280 de lei.După socotelile lui,cu această sumă putea să cumpere din magazin 70 kg carne de porc.

Din porcul tăiat am rămas cu 4 şunci de 20-25 kg bucata,cu 11 kg de cotlet, slănină cam 30 kg, cam 14/16 kg cârnaţi, caltaboş, jumeri,tobă şi altele„.

Nu trebuie să uităm însă de examenul trichineloscopic. Pentru a vă putea bucura pe deplin de sărbătorile de iarnă , vă recomandăm ca in cazul in care sacrificaţi porci in gospodărie,  să duceţi mostre de carne  din animalul sacrificat la un laborator specializat în efectuarea de analize.

În incinta Pieţei Agroalimentare din Carei funcţionează un astfel de laborator,zilnic de la 8 la 15,00, sâmbăta de la 8 la 13,oo iar duminica dela 8 până la 11,00.Analiza unei probe durează 15 minute şi costă 10 lei.

Riscurile consumului de carne de porc infestată cu trichineloză sunt deosebit de mari , putând cauza inclusiv decesul.Potrivit statisticilor, un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane.

Trichineloza este o boală comună animalelor şi omului, produsă de un parazit, Trichinella Spiralis, care trăieşte ca adult în intestinele animalelor sau omului şi ale cărui larve se localizează în musculatura striată. Atât parazitul cât şi larvele acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Efectuaţi analiza cărnii pentru fiecare animal  sacrificat ! Nu merită să riscaţi !


redacţia

comentarii

de larisa la 23 noiembrie 2011 - 11:55

ceva retete pentru masa de craciun aveti?

de valaki la 24 noiembrie 2011 - 14:43

CARNE CU CARNE

Lasati un comentariu