Proiectul „CULTURA PRIN OCHII OAMENILOR CU DIZABILITĂȚI 2” a ajuns la final

• publicat la: 5 august 2023
Proiectul „CULTURA PRIN OCHII OAMENILOR CU DIZABILITĂȚI 2” a ajuns la final

S-a încheiat și proiectul „CULTURA PRIN OCHII OAMENILOR CU DIZABILITĂȚI 2” finanțat de către Județul Satu Mare – Consiliul Județean , în cadrul căreia s-a organizat workshop-ul, denumit „Pro Culture & Life Coaching” unde pe durata a 6 zile persoanele cu dizabilități au participat la cursuri de comunicare, dezvoltare personală (life-coaching) și de deprinderi de viață independentă (păstrare a identității culturale și promovarea acesteia în rândul persoanelor cu dizabilități).

Workshop-ul s-a ținut în localitatea Satu Mare în perioada 24 – 29 iulie la Motel Select, care merită mențiuni speciale, având servicii adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, un lucru firesc de altfel, dar din păcate e printre singurele din județ.

După impactul major avut în 2021, cu proiectul desfășurat la Livada, am decis sa continuam cu acest proiect ”Cultura prin ochii oamenilor cu dizabilități” scopul principal al acestuia fiind creșterea gradului de implicare a persoanelor cu dizabilități în viața culturală prin adoptarea unui stil de viată pro-cultural de către acestea și creșterea gradului de conștientizare a comunității în ceea ce privește necesitatea includerii persoanelor cu dizabilități in viața culturală.

Beneficiarii acestui proiect au fost 24 de persoane cu dizabilități, aparținători și voluntari din cadrul asociației. Pe durata celor 6 zile, workshop-ul a fost structurat pe 3 cursuri. Un curs activ de „Păstrare a identității culturale și priomovarea acesteia în rândul persoanelor cu dizabilități”, prin care participanții au învățat despre cultura sătmăreană și și-au însușit deprinderi de viață independentă ca să poată participa activ la viața culturală.

Totodată, marți ne-a vizitat dl. Robert Laszlo, manager la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale SM astfel participanții workshop-ului, care au venit din întreaga țară, au avut oportunitatea de a afla despre cultura și tradițiile sătmărene!

Joi am primit vizita Ansamblul Folcloric al Județului Satu Mare „ Doruri Sătmărene” care a susținut un mic spectacol cu dansuri și interpretări folclorice din reportoriu codrenesc și osenesc! A fost un gest frumos din partea lor, și le mulțumim din suflet.

Celelalte cursuri au constituit din: curs de „Comunicare” prin care s-a înțeles, printre altele, exact modul în care putem să transmitem un mesaj de impact celor din comunitarea culturală și cursul de „Dezvoltare personală și profesională” ca să îmbunătățim modul de integrare în viața culturală cât și „creșterea” atât pe plan personal cât și pe plan professional al persoanelor cu dizabilități în societate.

Pe durata acestor 6 zile au avut loc și activități interactive dar și de socializare, pentru a crește stima de sine a participanților, care suferă din cauza această datorită dizabilități de care suferă. Persoanele cu dizabilități au avut șansa de a dezvolta prin acest workshop o serie de deprinderi necesare unei participări active la viața culturală și de explorare a patrimoniului cultural natural al județului.

Deprinderile însușite precum: abilitatea de evaluare a riscurilor, de luare și asumare a unei decizii, de ieșire din zona de comfort acoperă gama de deprinderi necesare însușirii unui stil de viață pro-cultural, acesta fiind și scopul workshop-ului „Pro-Culture Life Coaching” desfășurat în aceste zile.

În ultima seara cu toții ne-am bucurat și ne-am distrat alături de Brîndușa, a cărei zi de naștere am sărbătorit-o. Mulțumim tuturor sponzorilor care au fost alături de noi, acestea fiind: STAHLBAU HERMANN SRL; FLUID GROUP HAGEN SRL; AVI SUINTEH SRL; MIL TRADE S.R.L; SC ANDY SRL; STEIGER SRL și dl. Ressler Stefan . Tuturor le multumim din suflet!

comunicat

 

Lasati un comentariu