Astronomii au descoperit un sistem solar identic cu al nostru

• publicat la: 23 mai 2010
Astronomii au descoperit un sistem solar identic cu al nostru

Cinci mii de ani lumină ne despart de cel mai apropiat sistem solar identic cu cel in care se află Terra, anunţă Martin Dominik, cercetător la Universitatea St Andrews.

Până in prezent, astronomii au identificat două planete asemănătoare cu Jupiter şi Saturn, ambele orbitând in jurul unei stele de două mai mică decât Soarele. Oamenii de ştiinţă consideră că acesta este doar inceputul şi că există o posibilitate destul de mare ca in indepărtatul sistem solar să existe şi planete capabile să susţină viaţa.

„Se pare că planetele respective s-au format in acelaşi mod in care s-au format şi cele din sistemul nostru solar. In acest caz putem confirma faptul că galaxia in care se află Terra nu este unică”, subliniază Dominik.

Noul sistem, botezat OGLE-2006-BLG-109L, se află la circa 5000 de ani lumină de Pământ, iar faptul că are mai mult de o planetă, reprezintă o caracterisitică rară, doar 10% dintre sistemele descoperite până acum prezentând această particularitate.

„Deocamdată, tehnologia actuală nu ne permite să avansăm atât de repede pe cât ne-am dori. Ne aşteptăm insă ca prima planetă locuibilă să fie descoperită peste numai câţiva ani”, concluzionează Martin Dominik.

Sursa:DailyMail

comentarii

de Dorin la 31 mai 2010 - 20:52

Daca numa detectarea acestor planete dureaza ani si avem lipsa de tehnologie,imaginati-va cat ar trebui sa ajungem pana acolo.

Lasati un comentariu