Europa versus Băsescu

• publicat la: 30 iunie 2010
Europa versus  Băsescu

Consilierul juridic al lui Traian Băsescu, Ştefan Deaconu, a fost respins la selecţia pentru ocuparea postului de judecător  din partea României  la Tribunalul de la Luxemburg. Deaconu fusese propus de guvernul pedelist al lui Emil Boc.

În precedentul mandat la Cotroceni, cu ocazia unuia dintre demersurile sale în Justiţie de a se război cu sistemul democratic, Băsescu a promis că-şi va demite consilierul juridic, în caz de eşec. Chiar dacă eşecul acelui demers a fost unul răsunător şi umilitor, acelaşi Băsescu şi-a respectat promisiunea. La fel cum şi-a respectat cuvântul dat că va demisiona în 5 minute şi că se va vedea regulat cu poporul în Piaţa Universităţii. Deaconu este şi astăzi consilierul juridic al lui Băsescu. El a înlocuit-o pe Renate Weber, care s-a retras de la Cotroceni din motive evidente.

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a explicat pentru MEDIAFAX, de ce Ştefan Deaconu a primit aviz negativ, situaţie în urma căreia Guvernul ar trebui să desemneze un alt candidat.

„Era evident că nu îndeplinea nici condiţiile legate de indepedenţă, fiindcă a lucrat numai în instituţii politice (Parlament, Preşedinţie) şi nici condiţia privind competenţa, respectiv nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi numit la ÎCCJ, de exemplu, pentru că nu a fost magistrat „, a spus Chiuariu, care a susţinut că „Guvernul Tăriceanu a făcut concurs public, la care s-a putut prezenta oricine care îndeplinea condiţiile, nu servitorii lui Băsescu”.

Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) instituie un comitet având competenţa de a emite un aviz privind capacitatea candidaţilor de a exercita funcţia de judecător sau avocat general, propunerea şi aprobarea candidaţilor rămâne însă în sarcina Statelor Membre.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, al cărei sediu este la Luxemburg, este compusă din trei instanţe: Curtea de Justiţie, Tribunalul (creat în 1988) şi Tribunalul Funcţiei Publice (creat în 2004).

Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2007, reprezentanţii guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene au numit-o ca judecător la Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene (devenită Curtea de Justiţie a Uniunii Europene-n.r.) pe Camelia Toader, iar pe Valeriu Ciucă judecător la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene.

MEDIAFAX.

Lasati un comentariu