Preţul pâinii româneşti se umflă cu apă de ploaie

• publicat la: 19 iulie 2010
Preţul pâinii româneşti se umflă cu apă de ploaie

Recolta de grâu va scădea din cauza ploilor abundente până la circa 3 tone/ha, de la circa 5 tone/ha, anul trecut. În consecinţă, pâinea se va scumpi deoarece vom apela la importuri.
În ultima lună, agricultorii din mai multe zone ale ţării şi-au văzut recoltele de grâu înghiţite de apă.

Ploile din ultimele săptămâni au înecat la propriu recoltele de grâu din mai multe zone ale ţării. Agricultorii afirmă că ne putem aştepta şi la o scumpire a pâinii. Unul dintre agricultorii de talie mare ai României, Culiţă Tărâţă, spune că schimbări de preţ vor avea loc chiar în viitorul apropiat.

„Sigur vor fi influenţe mai ales că ploile au fost în toată ţara, nu pot să estimez acum exact, deoarece nu avem o cifră legată de producţia generală. Spre exemplu, la mine, la cereale estimam o recoltă de 7,5 tone pe hectar. Acum, după ploi, dacă scot 4-4,2 tone o să fiu norocos”, susţine Culiţă Tărâţă.

Din cele aproape nouă milioane de hectare de culturi, 5% au căzut victime vremii, multe dintre ele fiind culturi de cereale. Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, spune că din cauza ploilor atât cantitatea, cât şi calitatea grâului au scăzut.

„Vom fi nevoiţi să creştem preţul pâinii dacă va scădea calitatea grâului, pentru că ne vor creşte costurile şi nouă. Deocamdată, cu grâul pe care îl avem putem spune că preţul se va menţine, acum să vedem cum este noul grâu. Producătorilor le-au scăzut cantităţile de grâu la hectar cu o tonă-o tonă jumătate faţă de anul trecut”, ne-a mai spus Aurel Popescu.

Previziuni sumbre pentru recolta finală

Potrivit lui Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar, nu se ştie dacă în acest an vom reuşi să obţinem o recoltă la grâu de 3 milioane de tone. Anul trecut, România a avut o producţie de 5,2 milioane tone.

În 2009, aveam nevoie de 2,8 milioane de tone de grâu de calitate bună pentru a acoperi nevoia de consum a ţării, însă în 2010 va trebui să importăm, spune reprezentantul fermierilor. „Dacă, anul trecut, marii agricultori se lăudau cu o recoltă de 4,8–6,8 tone/ha, anul acesta maximumul va fi de 3,8 tone/ha şi asta pornind de la 2 tone/ha”, a mai spus Nicolae.

Fondul de Garantare a Creditului Rural afişa pe site-ul propriu un preţ de 50 bani/kg la grâu pentru cei care-l depozitează prin programul „Primul Siloz”. În schimb, pe site-ul Ministerului Agriculturii erau publicate preţurile din pieţele din România pentru această cereală.

În judeţul Hunedoara este cel mai scump – până la 1,1 lei/ kg, urmat de Maramureş, Tulcea şi Sălaj cu un maximum de 1 leu/kg. În restul judeţelor cu mari suprafeţe de grâu cultivate, preţul este între 45 şi 50 de bani pe kilogram.

evz.ro

Lasati un comentariu