163 de ani de la naşterea memorandistului pr. Vasile Lucaciu

• publicat la: 21 ianuarie 2015
163 de ani de la naşterea memorandistului pr. Vasile Lucaciu

La 21 ianuarie, aniversăm 163 de ani de la nașterea preotului greco-catolic român dr. Vasile Lucaciu (m. 29 noiembrie 1922). Dr. Vasile Lucaciu se numără printre cele mai de seamă figuri ale culturii şi politicii româneşti. El s-a născut în iarna anului 1852 în comuna Apa, jud. Satu Mare, ca fiu al cantorului-învăţător de aici.

Bunicul său se numea Luca Lucaciu fiind iobag, originar din satul sătmărean Iojib. Dr. Vasile Lucaciu a copilărit la Baia Mare în urma numirii tatălui său la biserica greco-catolică românească din acest oraş, de pe strada Baia Sprie (azi strada Dr. Vasile Lucaciu). Acest mare fiu al neamului românesc, preot , profesor, publicist, secretar general al Partidului Naţional Român, memorandist cu cea mai mare condamnare, deputat în Parlamentul din Budapesta, preşedinte al Ligii pentru Unitatea Naţională a Tuturor Românilor, orator apreciat de contemporanii săi, a fost un luptător de frunte pentru înfăptuirea idealului de unitate al românilor de pretutindeni și un înflăcărat patriot.

In aprilie 1917, pr.Vasile Lucaciu, în calitate de presedinte al Ligii Culturale,este trimis de guvernul Ionel Brătianu si Marele Cartier General Român,împreuna cu diplomatul Vasile Stoica si cu preotul Ion Moţa, in SUA, pentru a prezenta opiniei publice de acolo adevărul despre România în primul război mondial dar şi pentru susţinerea cauzei nationale.

Consiliul Naţional de la Paris,sub preşedinţia lui Take Ionescu, i-a avut ca  vicepreşedinţi si pe Octavian Goga şi pr.Vasile Lucaciu.Consiliul a fost recunoscut de Puterile Aliate  ca reprezentant al interesului României, ca organ de apărare a drepturilor Românilor, mai întâi de guvernul francez în ziua de 12 Octombrie, prin nota lui Stephen Pichon, în care se sublinia că guvernul francez consideră consiliul format din personalităţi eminente ale României şi ale Românilor “despărţiţi încă de patria-mamă”, ca imaginea fidelă a adunărilor româneşti  din viitor, deoarece era emanaţia aspiraţiilor seculare spre libertate şi unirea Românilor. De aceea, guvernul  francez sprijină întru totul activitatea Consiliului care luptă pentru realizarea aspiraţiilor de unire a ţărilor  româneşti.

În luna Noiembrie, Consiliul a fost recunoscut şi de celelalte state aliate: Statele Unite ale Americii (5 Noiembrie), prin scrisoarea secretarului de stat Robert  Lansing, în care se recunosc justele drepturi politice şi teritoriale ale naţiunii române, Anglia prin scrisoarea ministrului de externe A. J. Balfour (12 Noiembrie) după ce lordul Nortcliffe declarase cu o săptămână în urmă ca generalul englez recunoaşte unirea tuturor Românilor în Regatul României, iar Italia (19 Noiembrie), prin scrisoarea ministrului de externe S. Sonnino,prin care guvernul italian îşi exprima “profunda şi constanta simpatie pentru aspiraţiile poporului roman.

Pr.dr.Vasile Lucaciu a fost o personalitate marcantă ce a militat pentru invăţământul in limba română si pentru drepturile românilor din acest colţ de ţară, iar în semn de omagiu pentru meritele şi sacrificiile sale pentru neamul românesc,una din cele mai vechi şcoli româneşti din Carei îi poartă numele. Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu este fostul liceu careian  de pe băncile căruia au ieşit însemnate personalităţi care au excelat în domeniile în care au activat.

redacţia

 

Lasati un comentariu