Puşculiţa Episcopiei Romano Catolice e umplută din bugetul careian

• publicat la: 22 martie 2010
Puşculiţa Episcopiei Romano Catolice e umplută din bugetul careian

Principalul beneficiar al retrocedărilor de clădiri careiene, naţionalizate de comunişti, este Episcopia Romano Catolică Satu Mare. Aceasta deţine fostul Club al Elevilor, complexul de clădiri „Zarda” şi sediul Grupului Şcolar Teologic Romano Catolic Josepus Calasantius. Împroprietăria ei, realizată în 2004, a lăsat pe drumuri Grupul Şcolar Simion Bărnuţiu, o parte a Şcolii Generale numărul 1 şi Clubul Elevilor  dar a şi forţat Administraţia Locală să plătească chirii uriaşe  până în ziua de azi.

O lege neatent aplicată, spiritul mercantil al clericilor romano-catolici, care profită de indolenţa Statului, au ajuns să îngreuneze bugetul local cu sume ce depăşesc un miliard de lei lunar, acum, dar care în trecut au fost şi mai mari.

Banii nu sunt ochiul Dracului

Relaţia dintre Primăria Carei şi Episcopia Romano Catolică se poate exprima, cel mai bine, prin cifrele, care reprezintă cuantumul sumelor trecute din conturile celei dintâi  în conturile celei din urmă, pe baza unor înţelegeri la limita legii, sau chiar dincolo de ea. Istoria lor începe în 2004, odată cu împroprietărirea Episcopei cu mai multe clădiri careiene şi continuă şi azi.

Cinică şi dornică de venituri, Episcopia Romano Catolică nu a ţinut cont nici un minut de particularităţile clădirilor primite şi a evacuat mai întâi Clubul Elevilor, apoi Grupul Şcolar Simion Bărnuţiu, ca să îşi încheie cruciada cu elevii din ciclul primar al Şcolii Generale numărul 1.

Toate acestea, în conformitate cu legile prost scrise ale ţării, dar în profundă contradicţie cu legile nescrise ale creştinismului.

Aşa s-a ajuns ca Primăria Carei să plătească 115.872, pe an, pentru chiria Grupului Şcolar Teologic Romano Catolic Josephus Calasantius, din 2004 până în prezent, şi câte 7906 lei, lunar, din 2004 până în 2009, pentru clădirea „Zarda”, în care a funcţionat ciclul primar al Şcolii Generale numărul 1.

Mai mult, între 2004 şi 2009, Primăria a achitat şi contravaloarea chiriei pentru terenul de sport al Grupului Şcolar Josephuis Calasantius, chiar dacă acesta era în proprietatea municipalităţii şi nu a Episcopiei.

Situaţia e similară şi şi în alte în alte localităţi ale ţării

În Oradea, pe lista celor 11 instituţii de învăţământ ale căror clădiri au fost retrocedate romano-catolicilor sunt Liceul „Ady Endre”, Colegiul Sanitar „Vasile Voiculescu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, şcoala cu clasele I-VIII „George Coşbuc”, şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” si grădiniţele nr. 26, 36, 37, 47, 57 şi „Ady Endre”. Actul de învăţămînt se derulează în aceleaşi locatii, însă pentru fiecare instituţie administrativul orădean plăteşte chirie episcopiei, doar anul trecut fiind cheltuiţi din bugetul local peste 5,5 miliarde de lei vechi. Episcopia Romano-Catolica a primit şi Palatul Baroc care adăpostea Muzeul Ţării Crişurilor.

În Cluj, situaţia e similară, doar că pe lista celor împroprietăriţi se află, în afara Bisericii Romano Catolice şi  Fundaţia Caritatea/ Federaţia Comunităţilor Evreieşti, Arhiepiscopia Ortodoxă Română,Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (Episcopia Greco-Catolică), Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Episcopia Unitariană, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi Eparhia Reformată din Ardeal.

Paul Sarvadi

comentarii

de LACI la 23 martie 2010 - 07:24

Normal ca li se da sprijin daca cer.cum spune D-ZEU :” BATE SI TI SE V-A DESCHIDE ! Orgoliul ,si critica duce destabilizarea relatiilor !

de Paul Sarvadi la 23 martie 2010 - 08:04

In atentia lui Sergiu: comentariul dumneavoastra a fost sters pentru limbaj inadecvat. Va invit, atat pe dumneavoastra, cat si pe ceilalti, sa folositi o exprimare civilizata.

de tzutzy la 24 martie 2010 - 22:15

primaru si de acolo o sa fure
din pusculitza…:))
pune ceva euro fura miii…:))

de Dragos la 26 martie 2010 - 12:57

Daca e adevarat citez din articol: „la limita legii, sau chiar dincolo de ea” atunci ma intreb ca de ce nu are cineva sange in oua ca sa dea in judecata episcopia rom-cat?

Si pe de alta parte … 115.872 lei pe an = 9656 lei/luna asta daca impartim la cei aproximativ 3.000 metri patrati (cca 1.500 mp/nivel) iese o chirie de 3.22 lei pe un metru patrat. Si asta e calculat fara asa-zisul teren de sport.

Despicand calculele in patru, se mai poate calcula si cat revine din aceasta suma/elev. Va spun eu 24.14 lei. Asta e suma care o plateste primaria pentru ca elevii din Carei si satele invecinate sa poata invata la Grupul Şcolar Teologic Romano Catolic Josephus Calasantius Carei.
E mult?

de Sergiu la 27 martie 2010 - 15:34

Bine domnule Paul, stati linistit, nu voi mai avea un asemenea comportament, dar pe acesti om chiar nu il mai suport. Viva la Revolucion

Lasati un comentariu